Comunicarea cu adolescentii

Categorie PARINTI|Relatia cu copilul
|

Perioada adolescentei este plina cu provocari. Este perioada in care copiii descopera lucruri noi si manifesta iesirile temperamentale, in care testeaza si imping limitele parintilor. Principala caracterisitica a acestei perioade este pregatirea pentru viata independenta. Astfel, tendinta este de a alege sa petreaca mai mult timp cu prietenii decat cu parintii.

Aceasta perioada este plina de provocari si pentru parinti deoarece adolescentii au tendinta de a lua singuri decizii legate de lucruri importante, care pot sa aiba consecinte serioase, cum ar fi alegerea scolii, a prietenilor, consumul de alcool, substante, fumatul, inceperea vietii sexuale. In aceste situatii, dificultatea deriva din fapul ca adolescentii nu au invatat in totalitate cum sa isi controleze emotiile si au tendinta de a reactiona impulsiv si de a lua decizii nepotrivite.

O relatie sanatoasa parinte-adolescent bazata pe incredere, cooperare, incurajare, conectare este cheia acestei perioade si este mai importanta decat oricand. Sa faca acest lucru nu este usor pentru parinti, mai ales ca adolescentii au tendinta de a respinge orice interventie parentala si sunt ca o carte deschisa pentru prieteni.

Daca va suna familiar, respirati si ganditi-va ca este o perioada care va trece. Rolul dumneavoastra ca parinte este in continuare la fel de important, doar ca poate sa se modifice constanta, odata cu cresterea copilului.

Va sugeram cateva modalitati de a comunica cu adolescentul dumneavoastra:

Ascultati-l si validati-i emotiile

Daca sunteti curiosi in legatura cu ce se petrece in viata adolescentului dumneavoastra, poate sa fie de ajutor sa stati si sa il ascultati cand va impartaseste lucruri, decat sa ii adresati inrebari directe. Retineti ca atunci cand va impartaseste lucruri, este important sa nu il criticati, judecati sau descurajati. Copiii sunt mai degraba deschisi fata de parintii care nu ii preseaza sa le impartaseasca lucruri din viata lor.

Aratati-i si oferiti-i incredere

Adolescentii doresc sa fie luati in serios, in special de catre parinti. Increderea se construieste diferit in functie de fiecare adolescent in parte, ideea este sa ii aratati ca aveti incredere ca se descurca si sa ii oferiti ocazii sa poata face asta. Se poate sa nu ii iasa din prima, este firesc, important este sa fiti alaturi de el si sa il incurajati in permanenta.

Nu fiti un parinte dictator

Regulile sunt importante. La fel de important este sa fie stabilite impreuna cu adolescentul, sa contribuie la definirea lor si sa le inteleaga. Fiecare regula trebuie sa aiba si o consecinta logica. Ce indseamna acest lucru? Consecinta logica este un efect natural, care survine in urma a ceva. De exemplu, daca nu isi pune hainele in cosul de rufe pentru a fi spalate, nu va putea sa se imbrace cu hainele pe care si le doreste, ci cu ce mai gaseste curat.

Controlati-va emotiile

Este usor sa va iesiti din fire atunci cand adolescentul dumneavoastra are o criza sau este nepoliticos. Conflictele pot fi rezolvate doar cand si dumneavoastra, si adolescentul sunteti calmi sau v-ati calmat. Niciun conflict nu poate fi rezolvat altfel. Daca reactionati pe moment, singurul rezultat obtinut poate fi o escaladare a conflictului fara ca problema de fond sa fie rezolvata.

Petreceti timp impreuna

Acivitatile petrecute impreuna, fie ca este vorba despre activitati casnice sau relaxante, pot fi ocazii potrivite prin care sa ii aratati ca sunteti acolo, pentru el, sa povestiti, sa impartasiti din experiente si sa aflati lucruri din viata adolecentilor. Pur si simplu petreceti timp impreuna, faceti ceva care sa placa tuturor si lasati lucrurile sa curga, nu transformati aceste ocazii in sesiuni de investigatii si pus intrebari ca la interviu.

Fiti atent

Este normal ca in aceasta perioada sa apara tot felul de schimbari. Este important sa fiti atenti la schimbarile de comporament, energie, apetit sau dispozitie ale adolescentului. Fiti atenti daca apar modificari in rutina sau nu mai face activitatile care ii faceau placere, daca se autoizoleaza, dar si la orice comportament care nu il caracerizeaza.

 

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.