Conservarea alimentelor – congelarea

Categorie PARINTI|Sanatate
|

 Conservarea prin congelare este una dintre cele mai eficiente metode de a pastra alimetele un timp indelungat. Fructele si legumele congelate pot fi comparabile cu cele proaspete, daca au fost supuse corect congelarii.

Acest procedeu ofera numeroase beneficii, deoarece ne ajuta sa ne bucuram de fructe si legume gustoase, pline de vitamine si in afara sezonului si, de asemenea, ne ajuta sa prevenim risipa alimentara.

Insa, pentru a ne bucura din plin de aceste beneficii, trebuie sa cunoastem si sa respectam regulile de congelare si, totodata, sa stim care sunt alimentele pe care le putem congela in siguranta.

 

Pentru o depozitare corecta in congelator, trebuie sa tinem cont de cateva reguli:

  • Congelam alimentele doar atunci cand sunt foarte proaspete.
  • Este important sa portionam alimetele, astfel putem scoate din congelator doar cat avem nevoie.
  • Sa etichetam fiecare pachet pe care dorim sa il congelam – ce contine si data la care a fost congelat.
  • Sa utilizam pungi cu sigilare si sa scoatem aerul din ele, inainte de a le introduce in congelator.
  • Sa nu inghesuim alimetele cand le amplasam in congelator. Este indicat sa lasam spatiu in jurul lor, pentru ca aerul rece sa circule iar congelarea sa se faca mai repede.
  • Fructele si legumele nu se pun in compartimente in care sunt si alte produse, spre exemplu – nu in cel in care avem carne.

Atentie insa la decongelare, deoarece este un proces la fel de important ca si congelarea si necesita respectarea unor reguli:

  • Alimentele decongelate se gatesc in maxim 24 de ore.
  • Alimentele decongelate nu se recongeleaza.
  • Este indicat ca decongelarea sa se realizeze in frigider deoarece, la temperatura camerei, microorganismele pot sa atace alimentele. De asemenea, putem sa le punem in apa rece la temperatura camerei, insa trebuie sa ne asiguram ca apa nu patrunde in pachetul congelat.

Nu toate alimentele pot fi congelate, de aceea este bine sa ne informam inainte. Iata o lista cu alimente pe care le putem sau nu le putem congela:

Putem congela: peste, carne (fie ca este de porc, pasare, vita, miel sau vanat), legume (fasole verde, mazare, ardei gras, ardei capia copt, conopida, stevie, loboda, etc), fructe (visine, fructe de padure), ierburi aromate (leustean, patrunjel, etc), paine, mancare gatita, etc.

Nu putem congela: sucuri acidulate, oua in coaja (nici daca sunt fierte), maioneza, fructe si legume cu un continut ridicat de apa (ex. satala verde, rosiile, ridichiile, etc) , miere, cartofii gatiti, etc.

Congelarea face posibila pastrarea alimentelor mai mult timp, insa nu pentru perioade nedeterminate. Astfel, mancarea gatita poate fi tinuta congelata maxim 3 luni, carnea proaspata poate fi tinuta intre 6 luni si un an (ex. carnea de porc – maxim 6 luni, cea de vitel si miel – pana la 9 luni, iar cea de curcan, vita sau pui – pana la 12 luni), pestele pana la 6 luni, iar legumele intre 8 si 12 luni.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.