In viata de zi cu zi, ne gasim in imposibilitatea de a identifica activitati care sa nu fi fost influentate de aparitia computerului, a internetului, si de resursele pe care acesta le ofera. Fie ca este vorba de educatie, comunicare, mass-media, fiecare domeniu a primit cu bratele deschise revolutia digitala si facilitatile pe care aceasta le-a furnizat. Insa, odata cu acestea s-au modificat si preocuparile cotidiene, interactiunea sociala, perceptia de sine, actiunea si comportamentele.
De la mic la mare accesam zilnic zeci de pagini, jocuri, platforme si este estimat faptul ca, adolescentii si copiii petrec tot mai mult timp folosind computerul, decat orice alta categorie de varsta. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimenaza faptul ca 65% din grupa de varsta 10-13 ani si 75% dintre adolescentii cu varste cuprinse intre 13 si 17 ani folosesc computerul atat acasa cat si in mediul scolar, iar acest numar este intr-o continua crestere.
Printre factorii care contribuie la deteriorarea vederii se regasesc efectele vizuale ale computerului, cum ar fi: stralucirea, rezolutia, calitatea si luminozitatea. Cercetarile actuale confirma teoria potrivit careia utilizarea intensa a computerului / telefonului mobil provoaca din ce in ce mai multe victime in randul tinerei generatii, constantandu-se ca sistemul ocular al copiilor nu este suficient de bine dezvoltat pentru utilizarea frecventa si prelungita a computerului.
Iritatia, roseata, vederea incetosata, vedere dubla si senzatia de uscaciune a ochiului sunt simptome ale expunerii intese a copiilor la ecranele computerelor si telefoanelor mobile.
Acest grup de simptome este cunoscut sub numele de Sindromul vederii la calculator (Computer Vision Syndrome) sau Astenopie.
Medicii oftalmologi avertizeaza tot mai des parintii de posibilitatea instalarii „miopiei timpurii” la copiii care se expun timp indelungat in fata computerelor, preventia fiind cea mai importanta actiune in combaterea acestui fenomen.
In scopul preventiei, este indicat sa tineti cont de urmatoarele aspecte:
- Mediul de lucru – Adaptati scaunul, biroul si computerul in conformitate cu dimensiunile copilului dumneavoastra.
- Evaluarea distantei – Distanta recomandata dintre ochii copilului si computer este intre 46 si 72 de cm.
- Prezenta simptomelor – Atunci cand observati la copilul dumneavoastra anumite comportamente sau simptome precum: frecarea ochilor, roseata, oboseala, evitarea ecanului computerului, intoarcerea capului sau inchiderea ochilor pentru o perioada mai lunga de timp este indicat sa-i limitati accesul la computer.
- Vizita la medicul oftalmolog – Fiecare copil trebuie supus unui examen ocular inainte de a incepe scoala, pentru a fi depistate din timp viciile de refractie (miopia, astigmatismul si hipermetropia).
- Cereti sfatul medicului ori de cate ori cel mic acuza vreo durere in zona ochilor, sau vi se pare ceva nepotrivit in legatura cu vederea acestuia.
Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la 116 111.