Nu de putine ori ii auzim pe cei mici ca isi doresc un animalut de companie, un prieten de nadeje cu care sa se joace si cu care sa-si petreaca tot timpul liber.
Studiile realizate pana in prezent vin in sprijinul acestora si demonstreaza faptul ca familiile care au in componenta lor pe langa copii si animale de companie, tind sa aiba copii cu o sanatate generala mai buna, sa fie mai activi fizic, mai ascultatori, mai empatici, cu mai putine probleme de comportament si mai putine probleme de invatare.
In decizia de a primi un animal de companie in viata familiei noastra, trebuie sa luam in considerare aspectele importante ale cresterii si ingrijirii unui animalut.
1. Este importanta analiza detaliata a programului fiecarui membru al familiei, deoarece animalutul de companie are nevoie de ingrijire corspunzatoare si de satisfacerea nevoilor. Astfel, pisicile nu au nevoie de o plimbare in jurul casei la 6 dimineata, insa au nevoie de curatarea zilnica a laditei cu nisip special. De asemenea, ambele animalute au nevoie de periatul blanii, taiatul unghiilor, stimulare prin joc si activitate fizica. Cateii au nevoie in special de exercitii fizice, socializare cu oamenii, precum si cu alte animale. Este necesar ca toate aceste responsabilitati sa fie impartite intre membrii familiei, insa unoeri, ca parinti cunoastem faptul ca atunci cand luam un animal de companie pentru copiii nostri, indatoririle zilnice vor cadea in responsabilitatea noastra.
2. Copiii mici tind sa vada animalele de companie ca fiind jucarii sau animale de plus, dispuse sa fie purtate in rucsac, imbracate si imbratisate pana la refuz. Asadar, pentru inceput este important ca cel mic sa intelega faptul ca animalele de companie nu trebuie tratate precum jucariile.
3. Ce alegem in definitiv? Catel, pisica, hamster, iepuras?
Catelul: Este indicat sa va documentati privind rasa cea mai potrivita de catel pentru familia dumneavoastra, intrucat fiecare dintre acestea prezinta anumite caracteristici de comporament si nevoi de ingrijire.
Pisica: Orice posesor de pisica va poate comunica faptul ca acestea sunt creaturi independente, cu temeperamente putenice, insa fiecare dintre acestea au nevoie de alimente proaspete zilnic, apa, atentie si ingrijire. De asemenea, pisicilor nu le place in mod special sa fie tinute in brate sau sa calatoreasca, pot musca sau zgaraia si nu se bucura de anumite provocari pe care copiii le-ar putea supune. Asadar, este necesar ca cei mici sa invate inca de la inceput aceste comportamente ale pisicilor, pentru a nu fi luati prin surprindere.
Hamsterul: Aceste animalute au nevoie de timp petrecut si in afara custii, pentru a explora, dar si de a fi luati in brate si mangati. Acestia au nevoie de companioni deoarece, in solitudine, devin repede apatici. Responsabilitatile pot include ingrijirea si perierea, curatarea custii si pregatirea alimentelor
Iepurasul: Sunt animalute active si sociabile, care au nevoie de o multime de activitati si stimulente deoarece se pot plictisi si pot deveni destructivi (incep sa roada diverse obiecte). Dimensiunile iepurasului pot sa varieze, astfel ca specialistii recomanda o cusca generoasa, curatata regulat. La fel ca pisicile, iepuriasii nu apreciaza imbratisarile si joaca, ceea ce poate fi dificil pentru un copil sa accepte si sa inteleaga.
In decizia de a accepta un animal de companie in familia noastra, un factor important trebuie sa cantareasca si faptul ca animalele sunt purtatoare de bacterii, virusuri, fungi sau paraziti care pot afecta sitemul imunitar al omului. De asemenea, prezenta afectiunilor la copii, precum astmul, alergiile, imunitatea slabita sunt indicatori meniti sa va descurajeze in dorinta de a lua un animal de companie pentu copilul dumneavoastra.
Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la 116 111.