Odata cu venirea primaverii, a Saptamanii Altfel si a sfarsitului de an, scolile organizeaza diverse excursii didactice, de o zi sau mai multe, in scop educativ si de imbinare a teoriei cu practica. Acestea sunt ocazii perfecte in care copilul isi poate dezvolta abilitatile de socializare, isi poate dezvolta autonomia si independenta.
Cum sa ne pregatim copilul pentru plecarea in excursie?
- Decizia de a merge. De obicei excursiile se organizeaza de catre cadrul didactic al clasei si se presupune ca toti elevii doresc sa participe. Firesc ar fi sa fie asa, insa uneori de teama, de frica separarii de parinti, de frica colegilor agresori, frica de necunoscut, copilul poate refuza sa participe. Ascultati-l si incercati sa aflati ce il opreste pe cel mic sa participe. Chiar daca motivele lui pot fi pentru dumneavoastra nejustificate, nu uitati faptul ca pentru el sunt probleme reale.
- Pregatirea emotionala. Indiferent de varsta copilului, este important sa purtati discutii cu copilul despre scopul, destinatia si durata excursiei.
- Incepeti numaratoarea inversa. Pentru copii o luna de zile pare o eternitate, iar data stabilita pentru excursie pare ca nu mai vine. Asadar, copiii va pot intreaba zilnic cate zile mai sunt pana la excursie, poate chiar de mai multe ori pe zi. O solutie ar fi sa realizati un calendar personalizat (o insiruire de cifre descrescatoare pana la ziua plecarii) pe care copilul poate taia/incercui zilele pana la ziua cea mare. Este o modalitate excelenta de a-i entuziasma pe copii pentru orice plecare.
- Echipamentul potrivit. Destinatia, tipul de vreme si durata excursiei pot fi variabile importante in pragatirea echipamentului pentru excursie. Este indicat ca bagajul copilului intr-o excursie de o singura zi sa contina gustari, alimente neperisabile pentru 2 mese si apa plata, o bluza calduroasa in cazul in care vremea este schimbatoare, pelerina de ploaie,
palarie/sapca, protectie solara UV, servetele, hartie igienica si pungi de plastic. De asemenea, incurajati copilul sa noteze impresii in urma vizitarii obiectivelor turistice si sa realizeze fotografii, in cazul in care detine un telefon mobil cu camera foto. Nu dotati copiii cu seminte, chipsuri sau snaksuri!
In cazul in care excursia este de 2 sau 3 zile, este indicat sa adaugati in bagajul copiilor obiecte de igiena personala (periuta si pasa de dinti, sapun, prosop), pijama, papuci, lenjerie de corp, bluze/tricouri si sosete pentru fiecare zi, pantaloni de schimb, haina mai goasa cu gluga si incaltaminte. Incurajati copilul sa participe la realizarea bagajului prin alegerea obiectelor si dispunerea acestora in bagaj. Nu va impacientati daca cel mic doreste sa ia cu el jucarii. Pentru el pot fi surse de siguranta si ancore emotionale in aventura cu necunoscutul.
- Primul ajutor. Interesati-va daca insotitorul sau cadrul didactic va asigura trusa de prim ajutor sau este necesar sa dotati bagajul copilului cu astfel de obiecte. De asemenea, este indicat sa comunicati cadrului didactic afectiunile medicale pe care copilul le are si daca acesta urmeaza vreun tratament.
O excursie reusita este atunci cand toti copiii invata lucruri noi, se distreaza si isi exerseaza cunoștințele. Pentru acest lucru este necesar ca fiecare dintre ei sa cunoasca si sa respecte regulile specifice excursiilor. Acestea sunt menite sa mentina copiii in siguranta, ii invata sa adopte un comportament adecvat si le ofera oportunitati sa-si imbunatateasca abilitatile. Printre regulile generale in excursii se numara:
- Punctualitatea la plecare este prima regula pe care copilul este indicat sa o asimileze.
- In autocar toti copiii vor ocupa un loc, vor respecta curatenia, nu vor arunca cu obiecte in autocar sau pe geamul autocarului, nu se vor descalta si nu vor vorbi pe un ton ridicat.
- La vizitarea obiectivelor turistice va participa tot grupul. Nu vor atinge exponatele!
- Este indicat ca micul excursionist sa nu vorbeasca cu necunoscutii si sa nu se indeparteze de grup.
- In cazul unei decizii de ultim moment privind vizitarea unui obiectiv turistic, este indicat sa se supuna deciziei majoritatii chiar daca nu este multumit de aceasta.
În funcție de tipul excursiei, aceste reguli pot fi completate cu reguli specifice.
Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la 116 111.