Siguranța copiilor în mediul online, în pandemie

Categorie PARINTI|Siguranta
|

In aceasta perioada copiii sunt din nou afectati de inchiderea scolilor si implicit distantarea fizica. Este posibil ca unii copii sa se simta nesiguri, anxiosi, sa resimta teama in legatura cu impactul virusului asupra persoanelor dragi lor.

Intrucat sunt nevoiti sa petreaca mai mult timp in casa, inevitabil, copiii petrec mult timp in mediul online. Fie ca fac scoala online sau discuta cu prietenii sau alte persoane, mediul online ii ajuta pe copii si adolescenti sa reduca impactul acestei „noi normalitati” si ii incurajeaza sa isi continue viata. Totodata, reprezinta si o serie de provocari pentru parinti. Ne gandim mereu cum putem profita de tot ceea ce are internetul de oferit, reducand in acelasi timp efectele negative si posibilele capcane. Este greu sa gasim un echilibru intre cele doua situatii intr-un context normal, daramite cand ne confruntam cu o perioada de pandemie.

Iata cum putem veghea asupra sigurantei copiilor in mediul online:

1.Comunicati sincer si deschis

Discutati deschis cu copiii referitor la persoanele cu care interactioneaza in mediul online si cum trebuie sa faca acest lucru. Asigurati-va ca inteleg cum trebuie sa comunice si ca rautatile si discriminarile nu ar trebui sa existe, nici din partea lor si nici sa fie ei cei afectati de aceasta. In cazul in care sunt victimele unui limbaj neadecvat, incurajati-i sa va anunte sau sa apeleze la alt adult de incredere. Fiti atenti la comportamentul lor (ex. daca sunt suparati sau abatuti) sa nu cumva sa devina victimele hartuirii cibernetice. Este indicat sa discutati cu copiii si impreuna sa stabiliti reguli despre cum, cand si unde pot fi utilizate dispozitivele prin care pot comunica online.

2.Folositi tehnologia pentru a-i proteja

Intr-un loc in care exista de toate se pot strecura si unele pericole. Verificati daca dispozitivul copilului are instalate si actualizate cele mai recente programe antivirus si daca setarile de confidentialitate sunt activate. Ajutati-l pe copil sa invete sa nu comunice informatiile personale cum ar fi adresa, telefon, data nasterii, program sau orar de lucru si alte informatii de acest gen, in special  persoanelor straine.

3.Petrece timp cu ei online

In aceste momente este important sa inveti copilul sa aiba interactiuni online sigure cu prietenii.  Ajuta-l pe copil sa recunosca si sa evite dezinformarea si continutul necorespunzator varstei, care pot creste anxietatea. Petreceti timp cu copilul pentru a identifica aplicatii si jocuri online corespunzatoare varstei.

4.Incurajati obiceiurile online sanatoase

Promovati si monitorizati comportamentul online adecvat si in cazul apelurilor video. Incurajati-va copiii sa fie amabili si respectuosi fata de colegii de clasa, sa fie atenti la vestimentatie si sa participe la apeluri video din locuri corespunzatoare. Familiarizati-va cu politicile scolare si liniile de ajutor pentru a raporta hartuirea cibernetica sau continutul online inadecvat.

5.Lasati-i sa se distreze si sa se exprime

Incurajati copiii sa profite de instrumentele digitale care ii fac sa se ridice si sa se miste, cum ar fi videoclipuri online pentru copii si jocuri care necesita miscare fizica. Nu uitati ca este important sa aiba  un echilibru intre recreerea online si cea petrecuta in aer liber sau in absenta tehnologiei.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.