Sărbătorile sunt o sursă de bucurie, însă în același timp pot produce distres emoțional și anxietate, exacerbând stările depresive ale copiilor/adolescenților. Zilele mai întunecate ale iernii pot provoca o stare mohorâtă, iar hype-ul sărbătorilor poate crea așteptări nerealiste pentru cei mici.
Cauzele acestui fenomen pornesc de la așteptările care vin odată cu sărbătorile, la conflictele intra-familiale, sau evenimentele sociale solicitante. Poate fi mult de gestionat pentru un adolescent, în special în situația în care acesta se confruntă deja cu probleme emoționale.
Iată cum îi puteți ajuta în calitate de părinți:
Mici evenimente restrânse.
Când toată familia extinsă vine în vizită cu ocazia sărbătorilor, lucrurile pot deveni supraaglomerate și copleșitoare. Acordați-vă timp de calitate pe care să îl dedicați exclusiv copiilor. Adunați-vă și discutați despre ce ar fi distractiv doar pentru voi, să mergeți și să faceți în timp ce toată lumea este în vizită…poate fi vorba despre un film, sau patinajul pe gheață.
Nu exagerați cu evenimentele sociale.
În această perioadă toată lumea organizează o petrecere, în limita posibilităților impuse de contextul actual, iar uneori pare dificil să spunem nu. Dacă nu învățăm să refuzăm o invitație, va deveni obositor și probabil copleșitor pentru întreaga familie. Așadar, faceți o selecție!
Stabiliți așteptări realiste
Includeți copiii în planificarea vacanței, pentru a ajuta la stabilirea așteptărilor realiste cu privire la evenimentele la care doriți să participați. Copiii pot deveni dezamăgiți atunci când lucrurile nu sunt la înălțimea a ceea ce și-au imaginat, ceea ce poate declanșa tristețe.
Structurați timpul liber din perioada sărbătorilor
În această perioadă este recomandată încorporarea unei structuri în pauza de vacanță. Tranziția de la școală la pauza din vacanță poate fi dificilă pentru copiii obișnuiți cu o rutină. Structura este excelentă pentru mulți copii și poate reduce îngrijorarea. Știind ce evenimente se întâmplă, copiii și adolescenții sunt capabili să înțeleagă, astfel încât să știe ce se așteaptă de la ei. De asemenea, ar trebui să fie încurajați să anunțe părinții despre lucrurile pe care doresc să le facă în timpul liber.
Tristețea asociată sărbătorilor de iarnă – holiday blues este un fenomen firesc. Există, totuși, o diferență între această stare de apatie și depresie. Depresia poate apărea din mai multe motive – conflict intra-familial, presiuni școlare sau probleme cu colegii/grupul de prieteni.
Atunci când dispoziția emoțională a celui mic este una tristă pentru o perioadă mai mare de 2 săptămâni, aspect care influențează capacitatea unui copil, sau adolescent de a funcționa la școală, acasă, sau în medii sociale, este recomandat să vă adresați unui specialist.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.