Cum ajutam copilul la teme

Categorie PARINTI|Problemele copilului
|

Pentru multi copii, temele de la scoala reprezinta una dintre activitatile mai putin placute. De aceea, modul in care va raportati fata de aceasta responsabilitate legata de scoala va influenta atitudinea copilului.
Atunci cand parintele se implica activ in procesul de realizare al temelor, copilul intelege ca ceea ce face el este important, iar rezultatele scolare pot fi pozitive.
Insa, a ajuta copilul la teme nu inseamna sa petreceti ore alaturi de el, sau sa faceti temele in locul lui. A fi interesat de temele copilului inseamna a sustine copilul si a-I indruma cum sa invete si cum sa se organizeze, explicandu-i o problema sau pur si simplu incurajandu-l sa ia o pauza, din cand in cand.

Este posibil sa intampine anumite probleme la unele materii. In astfel de situatii este indicat sa evitati etichetarea copilul ca fiind nepriceput sau neatent la ore deoarece nu va avea ca rezultat decat cresterea anxiatatii fata de materiile respective. Puteti ajuta copilul incurajand ideea ca efortul constant si sursele alternative de informare il vor ajuta sa inteleaga orice materie, oricat de dificila poate sa para la inceput.

Iata ce puteti sa faceti pentru a ajuta copilul sa-si faca temele:

Creeati un ambient prietenos pentru realizarea temelor – Stabiliti o camera si lasati copilul sa isi aleaga un loc din aceasta camera pentru a-si instala biroul. Puteti verifica daca are la indemana toate ustensilele de care are nevoie, de exemplu – creioane, acuarele, stilou, cerneala, carti, caiete, etc.

Stabiliti un program clar pentru teme – Stabiliti impreuna cu copilul care este cea mai buna perioada pentru efectuarea temelor si asigurati-va ca respecta programul stabilit. Ajutati-l pe copil sa isi stabileasca o rutina zilnica deoarece ii va fi de ajutor.

Aratati-i ca ii apreciati munca si efortul – Este important ca cel mic sa stie ca munca depusa este apreciata. Faptul ca ii aratati ca sunteti mandri de efortul depus si reusitele lui nu inseamna ca il rasfatati. Un copil care se simte apreciat este un copil motivat. De aceea, nu ezitati sa il laudati si sa ii recunoasteti meritele atunci cand ia note mari la scoala.

Asigurati-va ca isi face singur temele – Nu va oferiti sa il ajutati ori de cate ori va solicita ajutorul. Atentie! Nu intrati in camera unde copilul isi efectueaza temele, daca observati ca acesta lucreaza. Este posibil sa va solicite ajutorul, daca va vede in preajma sa.

Temele pentru acasa sunt responsabilitatea copilului, dar, uneori, ii va prinde bine sa va stie aproape, in caz ca are nevoie de ajutor. Insa, adevaratul ajutor pe care il puteti oferi copilului este sa il incurajati pentru a deveni independent si responsabil.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.