Cum ajutam copilul sa gestioneze teama de stomatolog

Categorie PARINTI|Sanatate
|

Pentru adult, mersul la medicul stomatolog reprezinta o parte din rutina vietii, dar pentru un copil, mai ales daca este prima experienta, aceasta poate fi asociata cu ceva necunoscut, dureros si infricosator. De aceea, un control stomatologic poate fi un eveniment stresant atat pentru parinte, dar mai ales pentru copil.

Pentru a contribui la diminuarea fricilor copilului tau, iata cateva sfaturi care il vor ajuta sa se simta mai relaxat si confortabil atunci cand paseste intr-un cabinet stomatologic:

  1. Alege un cabinet stomatologic specializat pentru tratarea copiilor.
  2. Identifica un medic stomatolog rabdator deoarece rabdarea, atitudinea prietenoasa si experienta medicului joaca un rol important. Ideal este ca medicul sa se poata imprieteni cu copilul, sa ii castige increderea, pentru a-si putea desfasura in liniste activitatea.
  3. Controalele stomatologice regulate,de la o varsta frageda, cand copilul nu prezinta dureri, joaca un rol important deoarece il ajuta pe acesta sa se familiarizeze cu mediul si activitatile care se desfasoara in cabinet, sa capete incredere in medic.
  4. Evita utilizarea anumitor cuvinte, sau fraze menite sa induca copilului panica inainte de vizita la stomatolog – “doare”, “rau”, “frica”, “injectie”, „daca nu esti cuminte, te duc la doctor sa iti faca injectie”, „daca nu te speli pe dinti te duc la dentist si o sa vezi ce patesti acolo”.
  5. Copilul invata cel mai bine prin joc. Jucati-va impreuna de-a stomatologul. Explica-i copilului fiecare activitate in parte, dar si beneficiile ei.
  6. Nu discutati despre propriile experiente neplacute cu care te-ai confruntat la medicul stomatolog.
  7. Copilul poate sa aduca in cabinet jucaria preferata, daca aceasta ii ofera sentimentul de siguranta si control asupra situatiei.
  8. La finalul fiecarei vizite copilul trebuie felicitat, incurajat, laudat si imbratisat. Faceti planuri dupa ce parasiti cabinetul stomatologic. Astfel, ii vei da copilului senzatia ca totul este in regula.

Rutina zilnica a periajului dentar, obisnuinta copilului cu medicul si vizitele regulate la cabinetul stomatologic il vor ajuta sa nu dezvolte teama fata de aceasta experienta. Pentru a convinge copilul sa mearga la stomatolog depinde doar de tine, ca parinte, cum vei reusi sa ii explici importanta mentinerii unei igiene dentare corespunzatoare.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.