Cum ajutam copilul sa isi aleaga o meserie

Categorie PARINTI|Problemele copilului
|

„Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?” este intrebarea care sta pe buzele unui parinte si nu numai. Toata lumea este curioasa si doreste sa afle intentiile copiilor in ceea ce priveste visurile si cariera acestora. Alegerea unei cariere nu este usoara, dar este extrem de importanta. Rolul parintilor in aceasta alegere este unul extrem de important si chiar definitoriu, in anumite cazuri.

Cuvantul cheie pentru luarea unei bune decizii este „cunoasterea”, atat a propriei persoane cat si a factorilor externi. Indrumarea pe care o putem da copiilor este sa studieze si sa se indrepte catre ceva ce le-ar placea sa faca, astfel incat sa le aduca satisfactii pe toate planurile.

 

Pentru a putea ajuta si indruma copilul, putem avea in vedere urmatoarele aspecte:

  1. Cunoasterea intereselor copilului – Primul pas este sa ne dam seama ce activitati il intereseaza pe copil. Cunoscandu-le este posibil sa le raportam la o anumita activitate profesionala. De exemplu, daca observam ca il intereseaza corpul uman, este posibil sa se indrepte catre medicina sau biologie.
  2. Observarea si fructificarea abilitatilor – Este important sa stim ce ii place sa faca, dar la fel de important este sa ii cunostem abilitatile si capacitatea de a realiza anumite activitati.
  3. Gasirea vocatiei – Pentru a-si descoperi vocatia, copilul trebuie sa descopere cine este, cum este si unde vrea sa ajunga. Sunt copii care isi descopera de la o varsta frageda care sunt inclinatiile lor catre anumite cariere, in timp ce altora le este foarte greu sa le descopere. Putem ajuta copilul sa isi descopere vocatia folosind diverse instrumente, precum testele profesionale. Insa, nu trebuie sa uitam ca acestea sunt doar intrumente care ne pot ghida, deoarece nimeni nu poate sti ce ii va aduce satisfactie copilului, mai mult decat el insusi.
  4. Prospectarea pietei muncii – Odata ce optiunile au fost alese, un alt aspect de care copilul ar trebui sa tina cont sunt posibilitatile de a obtine un loc de munca dupa terminarea studiilor. Trebuie sa verificam care sunt optiunile reale, iar pentru aceasta se poate baza pe experienta noastra, a adultilor.
  5. Aspecte finaciare – Este indicat sa discutam cu copilul despre aspectul financiar al alegerii unei cariere. Sa nu uitam ca pentru a urma o cariera, inainte trebuie sa studiezi si, din pacate, multi tineri abandoneaza scoala din cauza lipsei de resurse financiare. Acest lucru poate fi evitat cu o buna planificare, luand in considerare toate costurile pe care le pot genera studiile (de exemplu chiria – in cazul in care studiezi in alt oras).
  6. Oferirea libertatii – Trebuie sa gasim un echilibru intre sprijinul pe care il oferim copilului si libertarea de care are nevoie pentru a alege. Il indruman, ii oferim alternative, insa el trebuie sa reflecteze si sa isi asume responsabilitatea deciziilor. Poate gresi, binenteles, insa rolul nostru este acela de a-l sustine si de a nu-l judeca.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.