Fie ca suntem adulti sau copii, cu totii experimentam frica in anumite momente ale vietii. Insa, cei mai predispusi catre temeri sunt copii deoarece experienta lor de viata este limitata. Acestia traiesc frica si nelinistea mult mai intens decat adultii care, pe baza experientei de viata si a cunostintelor acumulate de-a lungul timpului, pot sa gestioneaza mult mai eficient astfel de momente.
Copiii se confrunta cu sentimentul de frica din diverse motive, unele fiind reale – aparute in urma unor experiente traumatizante, altele fiind imaginare – produse de imaginatia acestora. Insa, toate aceste frici sunt normale, firesti, iar majoritatea dintre acestea dispar pe masura ce copiii cresc, experimenteaza si inteleg. De aceea, pentru a depasi cat mai repede si mai usor temerea cu care se confrunta, copiii au nevoie de ajutorul parintilor.
Iata cativa pasi pe care puteti sa-i urmati pentru a ajuta copilul sa-si depaseasca fricile:
1.Ascultati-va copilul cand va comunica faptul ca are o frica –Nu trebuie sa negam, sa minimalizam sau sa luam in deradere fricile copilului. Atunci cand abordam un astfel de comportament exista pericolul sa se inchida in el si sa creada ca a simti frica este o rusine.
2.Transmiteti mesajele corect – Mesaje de timpul „ Nu trebuie sa-ti fie teama!”,”Te prostesti!”, „Nu te mai purta copilareste” ii transmit copilului ca ceva nu este in regula cu el sau ca este ceva rau sa ii fie frica. In astfel de situatii este recomandat sa ii explicati ca este normal sa fie speriat si ca este bine sa isi impartaseasca fricile.
3.Nu fortati copilul sa faca ceva de ce ii este frica – Este o strategie gresita sa fortezi copilul sa faca ceva ce stii ca ii este trama, in ideea ca astfel va scapa de frica. In astfel de situatii, se va accentua sentimentul de frica. Ce puteti face? Lasati-l pe el sa aleaga cand este momentul sa faca ceva de care ii este teama.
4.Fiti un exemplu pentru el – Copilul absoarbe ca un burete trairile din mediul in care se naste si creste. Primele modele din viata acestuia sunt parintii. De aceea, atunci cand manifestati frica, aceasta se va transmite si copilului.
Frica este o emotie destul de prezenta in viata copiilor. Este important sa ii incurajati sa isi exprime toate trairile, chiar si pe cele intense, sa ii ajutati sa le inteleaga si sa caute o semnificatie proprie acestor trairi. De asemenea, nu este recomandat sa ii speriati in posibile situatii periculoase, ci sa le explicati ce trebuie si ce nu trebuie sa faca astfel incat sa fie in siguranta.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.