Emotia este definita ca o stare afectiva intensa, de durata relativ scurta, insotita adesea de modificari in starea si functionarea organismului, oglindind atitudinea individului fata de realitate.
Copiii, asemenea adultilor, experimenteaza sentimente complexe. Astfel, ei se vor simti furiosi, frustrati, anxiosi, infricosati, rusinosi, tristi, fericiti, etc.
Reactia la aceste sentimente se bazeaza atat pe educatia primita in cadrul familiei, cat si pe suportul oferit de parinti in identificarea emotiilor traite. De aceea, inca de cand sunt mici, copiii au nevoie sa fie ajutati in a invata cum sa recunosca, valideze si gestioneze emotiile. Insa, pentru a putea face acest lucru este important sa identificam si sa ne recunoastem propriile trairi si sentimente, deoarece, dupa cum bine stim, copiii invata imitand comportamentul persoanelor semnificative din viata lor. Acestia preiau inconstient reactiile pe care le vad la cei din jurul lor, in diverse momente.
Iata cum poti sa il ajuti pe copil sa isi identifice si sa isi exprime emotiile:
– Exprima-ti tu ca parinte emotiile, folosind cuvinte simple
Cea mai buna metoda de invatare este prin puterea exemplului. Intrucat copilul invata foarte multe urmarind persoanele semnificative din viata lui, asigura-te ca ii oferi un exemplu bun si transforma evenimetele mai putin placute in oportunitati de invatare.
– Ajuta-l sa exprime in cuvinte ceea ce simte
Copilul, in special cel mic, intampina dificultati in a asocia un concept cu un cuvant, de aceea este important sa il ajutam sa denumeasca ceea ce simte. Denumirea ajuta copilul atat in dezvoltarea emotionala, cat si in dezvoltarea vocabularului si ii va fi mult mai usor sa vorbeasca despre modul in care se simte.
– Foloseste poze sau imagini
Atunci cand explicatiile sunt insotite de imagini vizuale, mesajul devine mai usor de retinut si de asociat in realitate. Cu cat folosesti cuvinte mai simple, cu atat ii va fi mai usor copilului sa inteleaga si sa retina ceea ce ii explici. Acesta metoda te ajuta nu numai sa il inveti pe copil despre emotii, reprezinta si o buna ocazie de a petrece timp impreuna.
– Ofera-i copilului posibilitatea de a se exprima
Copilul trebuie sustinut neconditionat de catre parinti sa invate sa isi inteleaga si sa isi gestioneze emotiile. De asemenea, acesta trebuie incurajat sa exprime ceea ce simte si sa nu se inchida in sine, atunci cand are ceva de transmis.
Emotiile au scopuri foarte importante. Acestea ne pot ajuta sa ne mobilizam si sa actionam, sa luam decizii, sa evitam pericolele, sa supravietuim si nu in ultimul rand sa ii intelegem pe cei din jurul nostru. Putem spune ca emotiile ne pun cu adevarat in miscare si ne motiveaza sa actionam, insa, fiecare persoana le experimenteaza in felul propriu ca raspuns la evenimetele interne.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.