Cum ajuti copilul sa-si rezolve armonios conflictele?

Categorie PARINTI|Problemele copilului
|

Conflictul cu ceilalti este o parte normala a vieții unui copil, deoarece toti copiii au nevoi si preferinte diferite. Neintelegerile apar deseori in viata copiilor deoarece acestia nu au abilitatile de a evita, sau de a rezolva singuri conflictele.

Parintii pot ajuta copiii sa-si dezvolte abilitatile de a rezolva conflictele atat prin ascultarea activa a nevoilor celor implicati, cat si sa propuna idei pentru a rezolva conflictele aparute.

 Recomandare 1: Discutati despre gestionarea emotiilor puternice

Fiecare copil are dreptul sa resimta emotii puternice in situatii stresante. Furia si frustrarea sunt emotii firesti atunci cand nevoile si dorintele nu sunt indeplinite, insa, strigatele si violentele fizice sau verbale nu. Intimidarea, agresiunea, fortarea nu ajuta la rezolvarea conflictului.

Copiii pot invata de la dumneavoastra strategii simple pentru a ramane calmi in situatii tensionate, cum ar fi respiratia profunda sau oprirea si numararea pana la zece. Acestea pot deveni parti de inceput importante in procesul de solutionare eficienta a conflictelor.

 Recomandare 2: Comunicarea asertiva

Prin comunicarea asertiva, copilul invata sa comunice ce simte si ce doreste sa se intample, in loc sa atribuie vina, sau sa se concentreze doar asupra cauzei conflictului. Acestea sunt modalitati mult mai eficiente de a se intelege pe sine si de a intelege nevoile si asteptarile celuilalt.

 Recomandare 3: Asculta activ si dezbate productiv

Fiecare cuvant are o forma, energie si putere, unele pot rani si unele pot creste. Copiii pot invata de la dumneavoastra faptul ca fiecare cuvant are valoare, iar pentru a rezolva un conflict este necesar sa vorbim frumos. Puteti lucra impreuna la dezvoltarea unui vocabular de afirmatii si expresii pe care copilul dumneavoastra il poate utiliza atunci cand se indreapta catre procesul de solutionare, ca de exemplu: “Hai sa vorbim despre acest lucru si sa gasim o modalitate de a lucra impreuna”.

Totodata, abilitatea de a asculta este la fel de importanta. Invatarea copilului de a-l asculta pe celalalt poate fi o etapa foarte dificila, mai ales atunci cand acesta este foarte suparat, sau obosit. Va puteti confrunta cu o doza de rezistenta din partea acestuia, motiv pentru care este recomandat sa continuati strategiile pozitive de solutionare a conflictelor atunci cand acesta este linistit, calm si odihnit.

 Recomandare 4: Gasirea solutiilor la probleme

Fiecare problema are o serie de potentiale solutii, iar fiecare participant are dreptul sa fie auzit. Pentru inceput, copiii au nevoie de indrumare in a identifica solutia care poate sa faca pe toata lumea fericita, astfel pentru copiii cei mici incercati sa pastrati numarul solutiilor redus si de nivel simplist, iar copiilor mai mari, intariti-le ideea ca nicio idee de solutionare nu este proasta, ci poate fi nepotrivita in a solutiona problema aparuta.

 Recomandare 5: Cand nimic nu functioneaza

Invatati copilul ca este bine sa renunte si sa plece atunci cand niciuna din solutii nu poate fi aplicata si nimic altceva nu functioneaza in rezolvarea conflictului. Incurajati-i sa solicite sprijinul dumneavoastra, sau al unui alt adult si sa se simta in siguranta facand acest lucru. Situatii dificile pot aparea oricand, la orice varsta si solicitarea de ajutor nu ar trebui sa ne impovareze emotional.

 Recomandare 6:  Incurajati dezvoltarea emotionala armonioasa

Incercati sa discutati cat de des aveti ocazia despre beneficiile de a fi un om integru. Amabilitatea, corectitudinea si dorinta de a impartasi sunt trasaturi caracteriale care pot fi modelate inca de la o varsta foarte frageda. Incercati sa recompensati exemplele si deciziile pozitive luate de copilul dumneavoastra, cu o multime de incurajari verbale.

 Recomandare 7: Incercati jocul de rol

Jocul de rol poate fi o modalitate de a va ajuta copilul sa asimileze confortabil si cu usurinta recomandarile de mai sus. Purtand discutii cu copilul dumneavoastra despre situatiile problematice din viata lui si analizand diferitele scenarii potentiale de rezolvare a problemelor, copilul se va simti mult mai increzator in el si in strategiile invatate.

Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la  116 111.