Cum alegi sportul potrivit pentru dezvoltarea copilului tau?

Categorie PARINTI|Sanatate
|

Printre provocarile parintilor se numara si alegerea unui sport pe care copilul sa il practice din cel putin doua motive: beneficiile fizice – dezvoltarea armonioasa a corpului, dar si beneficii psihice, deoarece sportul imbunatateste starea de spirit.

O problema des intalnita este lipsa de implicare activa a copiilor la practicarea unui sport. Importanta este perseverenta, dar mai ales prezentarea mai multor optiuni in ceea ce priveste sportul. De asemenea, o discutie despre sportul de echipa si sportul individual ar putea clarifica mai bine alegerea sportului potrivit.

Conformatia si forma corpului sunt primii indicatori pentru alegerea unei activitati sportive. Apoi, tipul de antrenament si mediul in care se desfasoara trebuie luate in considerare si verificate daca sunt pe placul copilului. Alergarea pe terenul de fotbal sintetic difera de mersul la bazin sau patinajul pe gheata. Pe masura ce discutati toate aceste aspecte si treceti prin prezentarea tuturor sporturilor, veti putea ajuta copilul sa se orienteze catre un sport care ii face placere.

O alta modalitate de a alegere un sport este participarea la activitati sportive ca spectator. O multime de fani care scandeaza incurajari s-ar putea sa fie un motivational bun pentru copilul dumneavoastra, cum jocurile de echipa pot influenta alegerea unui sport. Atat timp cat sunteti alaturi de copil in vizionarea unei competitii sportive, la televizor sau in tribuna, si ii explicati regulile jocului, dar si despre emotii, copilul va avea numai de castigat. De asemenea, este important sa ii explicati copilului ca o competitie sportiva inseamna ca cel mai bun castiga si ca diferenta dintre castigator si necastigator o face implicarea fizica si mentala in competitie. De aceea este important antrenamentul si dorinta de a deveni cel mai bun.

Unii copii prefera sa stea in compania altor copii, altii sunt mai altruisti, oferind mai mult decat primesc, altii sunt foarte comunicativi si dezinvolti, in timp ce la polul opus sunt cei care manifesta comportamente individualiste. Interactiunea copilului cu mediul inconjurator poate da indicii in ceea ce priveste un sport potrivit pentru dezvoltarea lui/ei.

Desigur, in alegerea unui sport pentru un copil intervine si varsta copilului. Sunt tot felul de studii si teorii despre varsta potrivita pentru a incepe un sport care apoi sa devina un sport de performanta, insa sunt si foarte multe exceptii de sportivi extraordinar de determinati care au reusit performante datorita implicarii si a antrenamentelor.

De asemenea, este important ca parintele sa nu proiectele asupra copilului propriile interese in ceea ce priveste alegerea unui sport. Daca parintele a fost un sportiv cu rezultate, nu e obligatoriu ca si copilul sa dobandeasca aceasta calitate. Sportul practicat de un copil are o singura premisa: o viata sanatoasa.

 

Daca ai intrebari, discuta cu un adult de incredere sau suna la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro