Cum determinam copilul sa manance sanatos

Categorie PARINTI|Sanatate
|

Un stil de viata sanatos incepe cu o alimentatie sanatoasa, iar aceasta se construieste treptat, inca din primele luni de viata ale copilului.

Uneori, copiii sunt incapatanati si nu vor sa manance, moment in care parintele se ingrijoreaza si isi pune tot felul de intrebari. Este normal ca cei mici sa treaca prin aceste faze cand prefera anumite feluri de mancare, sau cand nu le convine nimic.

De aceea, in astfel de situatii este indicat sa ramai calm, sa nu te panichezi deoarece stresul nu va duce la nimic bun. Nu il certa, nu il forta si nu pune presiune asupra lui. Aceste constrangeri nu te vor ajuta.

Asadar, ce poti face pentru a-ti ajuta copilul sa manance sanatos si echilibrat?

  1. Organizeaza mesele dupa un orar.
  2. Foloseste-te de varietate si curiozitate.
  3. Gateste alaturi de el, implica-l.
  4. Fii creativ in bucatarie.
  5. Fii un exemplu pentru copilul tau.
  6. Rasfata-l din cand in cand.

Un stil de viata sanatos pentru un copil inseamna a avea trei mese pe zi (ex: mic dejun, pranz si cina), doua gustari si lichide pentru hidratare. Asa cum somnul, baia sau joaca fac parte din rutina zilnica a copilului, acesta trebuie sa aiba mese regulate, la ore fixe.

O alta modalitate de a asigura copilului un stil de viata sanatos presupune implicarea acestuia in diferite activitati, astfel el va descoperi ca este distractiv sa gatesti si o aventura sa meargi la piata, sa alegi legume si fructe colorate.

Mai mult, cultivarea legumelor si plantelor aromatice la domiciliu (ex: in gradina sau intr-o cutie / ghiveci pe balcon) poate fi un mod distractiv de a-l invata pe copil de unde vin legumele si de a-l incuraja sa manance sanatos si variat.

Este important ca alimentatia sa includa legume si fructe, atat cele care ii plac copilului, cat si unele noi. Integreaza-le in diferite retete de mancare, astfel copilul sa aiba de unde alege. Taie legumele in forme atractive pentru a le face sa para mult mai distractive si interesante.

Nu transmitem copilului mesaje gresite legate de alimentatie. Pentru a avea un copil cu un stil de viata sanatos este important ca tu sa fii un exemplu, intrucat copilul invata prin imitarea comportamentului adultilor de referinta.

De asemenea, chiar daca majoritatea alimentatiei copilului este compusa din mancare sanatoasa, din cand in cand poate incerca si ceva diferit, ca de exemplu ciocolata, prajitura, popcorn, deoarece va pofti la ce i se interzice. Daca cel mic este hranit corespunzator, acesta nu va fi obosit sau nervos.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.