Cum dezvoltam empatia la copii

Categorie PARINTI|Relatia cu copilul
|

Empatia este un proces gradual care se invata si se dezvolta pe parcursul copilariei si uneori chiar si in adolescenta. Se refera la capacitatea unei persoane de a intelege ce simt ceilalti si de ce simt astfel intr-o anumita situatie si cum pot actiunile ei sa aiba impact asupra celorlati (actiuni de alinare sau ajutorare).

Atunci cand empatia se dezvoltata inca din primii ani de viata la copii, in cadrul experientelor pe care acestia le au cu parintii si cu alte persoane din jur, poate determina relatii mult mai autentice in viata de adult.

Empatia la copii necesita timp si rabdare pentru a fi dezvoltata. Iata cateva strategii prin care poate fi dezvoltata  empatia la copii:

1.Fii empatic cu copilul tau

Un copil isi dezvolta empatia in masura in care o simte, o experimenteaza cu persoane din jurul lui. Cu cat un parinte este el insusi mai empatic, cu atat si copilul are sanse mai mari sa dezvolte acesta abilitate. Copiii invata prin observarea comportamentelor celor din jur, prin modele. De aceea este necesar sa le furnizam comportamente empatice, pe care ulterior sa le imite.

2.Fii comunicativ si deschis cu copilul. Incurajeaza-l sa fie si el la fel

Atunci cand doreste sa iti povesteasca ceva nu il critica, nu ii da impresia ca nu il asculti, nu minimaliza ce iti spune. Daca nu este un moment potrivit comunica-i asta – ex. “am nevoie de….minute si apoi te ascult, acum sunt obisit/a, termin asta si te ascult cu toata atentia”.

3.Arata-i prin propriile tale actiuni ce inseamna sa fii empatic

Deseori copilul ne imita mai mult decat ne asculta. Astfel, copilul iti observa comportamentul si il repeta. Acesta iti imita mimica, obiceiurile, miscarile, ticurile. La  fel va observa si cand manifesti empatie fata de ceilalti, fie ca este partenerul de viata, prieteni, sau persoane necunoscute.

4.Exploreaza emotiile

Poarta discutii deschise despre emotii cu copilul, astfel incat sa il ajuti nu numai sa le recunoasca ci si sa nu le ascunda. Atunci cand copilul manifesta emotii, este important sa le validezi si sa il ajuti sa le exploreze prin intrebari specifice.

5.Spune-i povesti zilnic

Una dintre cele mai bune metode prin care putem sa-i facem pe copii sa constientizeze ce inseamna empatia este prin povesti. Povestile sunt un prilej minunat de a discuta despre emotii si de a exersa comportamentul empatic. Personajele din povesti trec prin aventuri , au de infruntat pericole si interactioneaza cu alte personaje.

Odata dezvoltata aceasta abilitate, copilului ii va fi mult mai usor sa:

– inteleaga ca el este o persoana distincta de ceilalti, care au ganduri, emotii si perspective diferite de ale lui;

– isi autoregleze emotiile;

– inteleaga comunicarea nonverbala;

– invete sa ii motiveze pe ceilalti;

– poata fi mai convingator;

– inteleaga mai bine nevoile celor din jur si sa faca fata mai bine conflictelor interpersonale, atat acasa, cat si la scoala.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.