Rolul parintilor este esential in cresterea stimei de sine a copiilor, pentru ca in tot ceea ce fac, copiii sunt influentati de interactiunea cu parintii. Ei interpreteaza universul prin ochii parintilor, iar cuvintele adresate de parinti devin puncte de reper in imaginea pe care si-o construiesc despre sine.
Stima de sine se formeaza in timp si este nevoie de mult tact si rabdare din partea parintilor pentru a-si ajuta copilul sa aiba o stima de sine crescuta. Pentru a creste increderea in sine, copiii trebuie sa fie ascultati, incurajati, laudati cand finalizeaza corect o sarcina, sa li se vorbeasca cu respect, sa li se acorde atentie si sa fie imbratisati.
Stima de sine pozitiva este sentimentul de autoapreciere si incredere in fortele proprii. Copiii cu o stima de sine pozitiva vor fi capabili sa isi asume responsabilitati, sa se comporte independent, sa isi exprime atat emotiile pozitive cat si cele negative, sa ofere si sa ceara ajutor si sprijin, dar si sa realizeze fara probleme sarcini noi.
Cu siguranta ca ati auzit parinti spunand „Nu faci bine, lasa ca fac eu ca stiu mai bine” sau „Esti prea mic, nu poti tu sa faci asta”. Astfel, din dorinta de a-i feri de suferinte si esecuri in viata, multi parinti isi supraprotejeaza copiii mentinadu-i dependenti si impiedicandu-i sa-si dezvolte increderea in sine.
Copiii cu stima de sine scazuta se simt nevalorosi si au frecvente trairi emotionale negative, de cele mai multe ori cauzate de experiente negative. Acestia sunt nemultumiti de felul lor de a fi, nu se simt iubiti, sunt reticienti in implicarea si rezolvarea de sarcini noi, ii invinovatesc pe ceilalti pentru nerealizarile lor, nu pot tolera un nivel mediu de frustrare, sunt vulnerabili si usor influentabili.
Iata ce poti face pentru a-l ajuta pe copil sa aiba o imagine de sine sanatoasa:
1. Fii un model pentru copilul tau. Daca tu, ca parinte, nu ai incredere in propria persoana, in potentialul si resursele tale, daca eziti adesea in diverse situatii in care esti pus, iti va fi greu sa ii transmiti copilului o stima de sine ridicata. Copilul este oglinda parintelui, deci trebuie sa-i dai un exemplu pozitiv.
2.Ajuta-l sa isi stabileasca obiective realizabile.Da-i sarcini potrivite varstei lui. Faptul ca reuseste sa isi duca sarcinile la bun sfarsit il ajuta sa aiba o imagine de sine buna. Daca vede ca ceea ce isi propuse sa realizeze il depaseste, poate fi demotivat si data viitoare nu va mai incerca .
3.Incurajaza-l pentru lucrurile marunte pe care le face. Chiar daca nu duce la bun sfarsit sarcina, incurajeza efortul si data viitoare asigura-te ca isi propune sa faca lucruri care sunt in puterile lui.
4.Ajuta-l sa creasca cu idea ca este o persoana valoroasa. Daca creste constient de faptul ca este valoros, acest lucru il va feri de sentimentul de inferioritate pe care l-ar putea avea atunci cand cineva va incerca sa faca acest lucru.
5.Invata-l ca bunele maniere fac diferenta – atrag simpatii si prietenii. Nimeni nu doreste sa socializeze sau sa lege relatii de prietenie cu persoane care manifesta un comportament nepotrivit in relatia cu ceilalti, care au un limbaj neadecvat si nu ii reaspecta pe cei din jur. De aceea este important ca parintii sa fie un model bun de urmat pentru copil si sa-l invete cum este bine sa se poarte in societate, ce reguli de bun simt trebuie respectate astfel incat sa isi atraga simpatii si nu antipatii.
6.Cladeste valori importante in copil ca: cinste, politete, loialitate, entuziasm. Cultivarea acestor valori il vor ajuta pe copil sa se integreze mai bine in societate si sa gaseasca puncte comune valoroase in relatiile cu ceilalti. Aceste lucruri il vor face sa simta implinire si satisfactie zi de zi.
7.Stimuleaza-i creativitatea. Procesul de creatie implica gasirea de idei noi de catre copil. Creativitatea este ceea ce il va ajuta pe copil sa isi stabileasa obiectivele si sa isi atinga scopurile.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.