Ce sunt tantrumurile?
Tantrumurile vin în toate formele și dimensiunile. Pot implica explozii spectaculoase de furie, frustrare și comportament dezorganizat. S-ar putea să-l vedeți pe cel mic plângând, țipând, înțepenind, lovind cu piciorul, sau fugind. În unele cazuri, copiii își țin respirația, vomită, rup lucrurile sau devin agresivi ca parte a unei crize de tantrum.
Care sunt motivele apariției crizelor de tantrum?
Tantrumurile sunt foarte frecvente la copiii cu vârsta cuprinsă între 1-3 ani. Aceasta deoarece abilitățile sociale și emoționale ale copiilor abia încep să se dezvolte la această vârstă. Copiii nu au adesea cuvintele necesare pentru a exprima emoțiile copleșitoare. S-ar putea să-și testeze independența și descoperă că modul în care se comportă poate influența modul în care se comportă alți oameni.
Deci, crizele de tantrum reprezintă una dintre modalitățile prin care copiii mici exprimă și gestionează sentimentele și încearcă să înțeleagă, sau să schimbe ceea ce se întâmplă în jurul lor.
Crizele de tantrum sunt influențate de:
- Temperament – acesta influențează cât de repede și puternic reacționează copiii la evenimentele frustrante. Copiii care se supără ușor ar putea avea mai multe șanse de a manifesta aceste crize.
- Stresul, foamea, oboseala și supra-stimularea – acestea pot face mai dificilă exprimarea/ gestionarea sentimentelor și comportamentului de către copii.
- Situații pe care copiii mici nu le pot gestiona – de exemplu, un copil mic ar putea avea probleme în a face față situației în care un copil mai mare îi sustrage jucăria preferată.
- Emoții puternice – îngrijorarea, frica, rușinea și furia pot fi copleșitoare pentru copii.
Cum prevenim apariția crizelor de tantrum?
Există lucruri pe care le puteți face pentru a face ca tantrum-urile să fie mai puțin probabil să se întâmple:
- Reduceți stresul. Copiii obosiți, flămânzi și supra-stimulați sunt mai predispuși să manifeste furie.
- Conectați-vă la sentimentele copilului dumneavoastră. Dacă sunteți conștient de sentimentele copilului dvs., s-ar putea să puteți simți când se confruntă cu situații dificile pentru ei. Puteți vorbi despre ce se întâmplă și vă puteți ajuta copilul să gestioneze sentimentele dificile. De asemenea, s-ar putea să distrageți atenția copilului.
- Identificați declanșatorii care provoacă furie. De exemplu, copilul dumneavoastră ar putea deveni furios atunci când faceți cumpărături. Puteți planifica în detaliu sesiunea de cumpărături, sau să schimbați mediul, pentru a evita un eveniment neplăcut. De exemplu, ar putea fi util să mergeți la cumpărături după ce copilul dumneavoastră a dormit și a mâncat.
- Discutați despre emoții cu copilul dvs. Când copilul se luptă cu un sentiment puternic, încurajați-l să numească sentimentul și ceea ce l-a provocat. De exemplu: „Ți-ai aruncat jucăria pentru că erai supărat că nu funcționează? Ce altceva ai fi putut face?”
Cum gestionăm crizele de tantrum?
Uneori crizele de tantrum se manifestă, indiferent de măsurile luate pentru a le evita. Iată câteva idei pentru gestionarea crizelor de furie atunci când acestea au loc:
- Rămâneți calm. Luați-vă un moment pentru dvs., dacă simțiți nevoia. Dacă vă enervați, acest lucru va îngreuna situația atât pentru dvs., cât și pentru copil. Când vorbiți, mențineți-vă vocea calmă, nivelată și acționați deliberat, încet.
- Recunoașteți sentimentele puternice ale copilului dumneavoastră. De exemplu: „E foarte supărător când înghețata ta cade din con, nu-i așa?” Acest lucru poate ajuta la prevenirea comportamentului care scapă de sub control și îi oferă copilului dvs. șansa de a-și reseta emoțiile.
- Acceptați furia. Rămâneți aproape, astfel încât copilul dvs. să știe că sunteți acolo, dar nu încercați să discutați cu copilul dvs., sau să-l distrageți. Este prea târziu, odată ce a început un acces de furie.
- Fiți consecvent și calm în abordarea dumneavoastră. Dacă uneori îi oferiți copilului ceea ce își dorește când manifestă crize de tantrum și uneori nu, problema s-ar putea agrava.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.