Cu un început de an școlar sub multe semne de întrebare și un format de școală hibrid – cu ore atât online, cât și în sălile de clasă, dar și o vacanță de vară și alte trei luni petrecute acasă, cu școala online, este foarte posibil ca atât copiii, cât și adolescenții, să aibă nevoie de recapitulare suplimentară a materiilor școlare.
O parte din ajutor ar trebui să vină și din partea părinților, pentru că motivaţia trebuie să pornească de acasă. Recapitularea materiei ar trebui să ajute copilul să verifice dacă a înțeles materia, să își amintească informațiile pe care le-a uitat și să-și consolideze studiul.
Mai jos sunt cinci idei pentru a ajuta copilul să recapituleze materia într-un mod cât mai plăcut posibil:
Asigurați-vă că doarme suficient.
Somnul este esențial pentru învățare, având în vedere că somnul are legătură directă cu capacitatea de concentrare a atenției și de memorare. Media de ore de somn ar trebui să fie în jur de 8-10 ore pe noapte. Citiți mai multe informații despre un somn odihnitor aici: Ritualuri inainte de culcare care pot imbunatati calitatea somnului.
Asigurați-vă că petrece suficient timp în aer liber.
Este foarte important ca măcar 30 minute pe zi, copilul să iasă afară și să fie activ. O plimbare seara sau o pauză după o sesiune de învățare ajută atât la concentrare, cât și la starea de spirit generală a copilului. Citiți mai multe informații despre importanța timpului petrecut în natură aici: De ce este bine sa petreci timp in natura.
Oferiți sentimentul de încredere că poate reuși.
Așteptările părinților influențează în mod direct rezultatele obținute de copil, ceea ce conform studiilor, se încadrează în efectul Pygmalion. O atitudine motivațională și optimistă îi va transmite și copilului același lucru, în timp ce așteptările negative vor duce la nesiguranță și frică. Citiți mai multe informații despre motivarea copiilor și efectul Pygmalion aici: Efectul Pygmalion sau cum sa motivezi pentru a obtine performanta.
Recomandați pauzele de la studiu.
Recapitularea poate fi un moment stresant pentru copil, mai ales dacă o parte din materie o simte ca fiind uitată. Stresul are impact negativ asupra stării de bine a copilului, dar și asupra calității recapitularii, de aceea sunt necesare pauze de relaxare.
Evitați întreruperile și distragerea atenției în timp ce învață.
Atunci când este nevoie de recapitulare, este important ca lângă copil să nu fie facturi care i-ar putea atrage atenția, ca telefonul, tableta, laptopul sau televizorul. Orice întrerupere scade performanța și calitatea studiului. Cititi mai mult aici: Cadrul ideal pentru a invata eficient.
Mai adaugăm în listă o alimentație sănătoasă care trebuie să înceapă cu mic dejun pentru energie și mișcare fizică în pauzele programate deja, astfel încât întreg corpul să fie pregătit de studiu.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.