Studiile de specialitate au concluzionat faptul ca in jurul varstei de 9-11 ani este momentul potrivit ca copilul sa mearga singur la scoala, deoarece este mai atent, are mai mult control asupra sa si poate face fata din punct de vedere cognitiv si emotional, unor situatii neprevazute.
Recomandari pentru parinti a caror copii merg singuri la scoala:
- Copilul trebuie sa primeasca instructaj din partea parintilor, a li se prezenta toate variantele si solutiile pentru a ajunge in siguranta acasa.
- Pentru a se simti in siguranta, copilul are nevoie sa fie ajutat in a isi dobandi simtul responsabilitatii, al constiintei de sine si ceea ce presupune independenata. Este sanatos a ii impune reguli si limite pentru a nu se simti in pericol.
- Copilul trebuie sa se simta ascultat, sa simta ca isi poate spune nelinistile astfel incat sa nu caute in alta parte, la straini, atentia de care are nevoie, sau poate chiar sa caute sa puna parintii in situatii limita, deoarece nu are sprijin emotional si atentie din partea lor.
- Copiii trebuie sa fie invatati numele lor complet precum si cel al parintilor/tutorilor si adresa de acasa sau/si de la bunici.
- Copiii trebuie sa memoreze numarul de telefon, cel putin, al unuia dintre parinti si cel al serviciului de urgenta 112. De asemenea, un biletel cu numerele de telefon ale membrilor familiei, poate fi pus in ghiozdanul copilului si acasa langa telefonul fix.
- Este indicat ca parintele sa le fi prezentat dinainte drumurile din imprejurimile casei, semnele/regulile de circulatie, cum sa utilizeze transportul in comun sau in cazul celor care fac autostopul, sa cunoasca persoana respectiva, daca este din sat sau din regiunea in care locuieste.
- Sa fie sfatuit sa nu vorbeasca cu straini, sa nu accepte diverse atentii din partea acestora sau sa mearga cu ei. Sa aiba o persoana sau doua de referinta la care poate apela in caz de pericol, parintii unui coleg de scoala sau un vecin.
- Daca este abordat de vreun strain sau cineva cunoscut insa care nu prezinta incredere si care incearca sa il forteze cu ceva sau sa vina cu el, sa inceapa sa tipe, sa ceara ajutorul, sa spuna ca nu este mama/tatal lui. Sa fie invatat cateva miscari de autoaparare si sa fuga atunci cand are ocazia.
- Nu trebuie sa li se repete copiilor ca lumea este plina de primejdii! Acesti copii vor creste fiind neincrezatori in ei insisi si in ceilalti, ajungand de fiecare data sa demonstreze credintele parintilor pe care le-au interiorizat.
- Pregateste copilul pentru un eventual abuz, vorbindu-i despre anumite situatii care l-ar pune in pericol, precum atingerea de catre o persoana straina, sa fie invatat sa se apere fizic si sa strige sau sa fuga atunci cand este agresat.
- Un copil abuzat trebuie sa parcurga un proces terapeutic. Procesul terapeutic il ajuta pe copil sa digere trauma, sa achizitioneze resurse interne pentru a trece peste acest eveniment si a putea trai functional si sanatos mai departe.
- Daca copilul a suferit o trauma, este recomandabil ca oamenii din jur sa nu ii puna intrebari sau sa il batjocoreasca, trebuie lasat sa vorbeasca atunci cand simte ca poate sa faca asta si trebuie sustinut emotional. Parintii/ tutorele copilului/ adolescentului sau autoritatile au obligatia de a lua toate masurile corespunzatoare recuperarii fizice si psihice ale acestuia. Statul deconteaza sedintele la psiholog, fiind necesara trimitere de la medicul de familie si ca specialistul sa aiba incheiat contract cu Casa de Sanatate.
Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la 116 111.