Cum învățăm copiii să practice self-care

Categorie PARINTI|Relatia cu copilul
|

Grija față de sine (self care) este la fel de importantă ca și achizițiile academice pentru creșterea și dezvoltarea copiilor.

Atunci când este predată corect, grija față de sine îi va ajuta pe copii să-și identifice nevoile fizice și să înceapă să aibă grijă de ei, fără ca emoțiile să îi împiedice vreodată.

Adesea, atunci când părinții se grăbesc, îndeplinesc anumite sarcini în locul copilului. Când se întâmplă acest lucru, copiii nu sunt învățați să gândească independent, să rezolve probleme, sau să evalueze care sunt nevoile lor.

Așadar, dacă un copil vine la dvs. și vă solictă sprijinul, mai întâi întrebați-vă dacă aceasta este o sarcină pe care o poate îndeplini în mod realist pe cont propriu.

Dacă este așa, încurajați-l să o abordeze mai întâi singur, spunând: „Cred în tine și că poți face asta singur. Voi fi aici dacă te blochezi, dar încearcă mai întâi singur.”

Iată modalități de a pune acest lucru în practică:

Învățați copiii să aibă grijă de corpurile lor

Unul dintre cele mai importante aspecte ale îngrijirii de sine este îngrijirea sănătății fizice. Același lucru este valabil și pentru copii.

Există o mulțime de moduri de a încuraja obiceiuri sănătoase pentru copii, cum ar fi: exerciții fizice în moduri distractive – în parc, respirație profundă, plimbări lungi etc.

Există, de asemenea, sarcini mai mici pe care un copil le poate îndeplini singur, cum ar fi: spălatul mâinilor, suflatul nasului, periajul dinților, procesul de îmbrăcare/dezbrăcare etc.

Învățați copiii despre distracția care nu apare pe ecran

Da, copiilor le plac desenele animate, super-eroii sau jocul video preferat. Dar adevărul este că cei mici pot începe să se bazeze pe ceea ce este pe ecran ca sursă centrală de divertisment. Acest lucru le-ar putea afecta negativ nivelurile de fericire și stres pe termen lung.

Este important să îi învățați pe copii să se distreze departe de ecran. Luați câteva idei din aceste activități care îi învață pe copii despre îngrijirea personală: organizați o petrecere, sau o bătaie cu perne, desenați/pictați împreună cu cel mic, construiți un fort, pregătiți fursecuri, spuneți glume etc.

Elaborați o rutină sănătoasă pentru familie

Rutina este incredibil de importantă pentru copiii în curs de dezvoltare. Le oferă copiilor un sentiment de securitate, iar faptul că au sarcini, sau evenimente pe care le pot prezice pe parcursul zilei va limita anxietatea și va facilita tranzițiile de zi cu zi.

Pe măsură ce căutați modalități de a vă învăța copiii despre îngrijirea de sine, căutați modalități de a dezvolta o rutină familială sănătoasă.

Chiar și crearea unei structuri în jurul orelor de masă poate ajuta copilul să înțeleagă importanța acordării de timp pentru elementele esențiale sănătoase.

Aveți un timp stabilit pentru micul dejun, prânz și cină și lucrați pentru a menține acele mese cât mai libere de distragere.

Găsiți ce funcționează pentru dvs. și familia dvs.

Fiecare copil și unitate familială este diferită. Deși nu există o formulă exactă de îngrijire personală pentru dvs. sau pentru copilul dvs., este important să începeți să purtați conversații despre cele mai bune moduri în care copilul dumneavoastră poate avea grijă de sănătatea lui mentală și fizică.

Dacă îi puteți ajuta să își creeze acele obiceiuri acum, vor fi mai înclinați să păstreze aceste obiceiuri atunci când vor fi adulți.

 

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.