Poate aveti un bebelus, un copil la gradinita sau la scoala primara. Poate titlul suna prea indepartat in viitor. Doar ca nu are nimic de-a face cu inteligenta artificiala sau programarea, ci cu felul de a invata si cu inteligenta artificiala, atribute care se slefuiesc la scoala, dar se dobandesc din familie.
A fi parinte este cu siguranta unul dintre cele mai dificile roluri, plin de provocari, situatii neprevazute si autoevaluare. Pentru copii, educatia este esentiala si probabil va conta semnificativ in alegerea carierei, insa lucruri se pot construi inca de la varste foarte mici. Pentru a inspira si a ajuta copiii sa dezvolte abilitati care sunt esentiale si in viata de adult, exista o serie de lucruri pe care parintii le pot face.
Explica-i ca poate invata din greseli
Pentru copii, parintii sunt modelul lor. Daca un parinte are dorinta de a invata si de a accepta provocari, chiar daca acestea se dovedesc a fi niste greseli, e esentiala lectia acceptarii. Greselile exista, sunt omenesti, important este sa intelegem unde am gresit si cum putem evita greseala respectiva pe viitor.
Da-i responsabilitati de mic
Responsabilitatea ar trebui sa fie o poveste legata de intelegerea unui lant trofic: daca faci o actiune, atunci se va intampla o alta actiune, care conduce la o a treia actiune, care ne intereseaza direct, transformandu-se astfel intr-un cerc. De exemplu, daca responsabilizezi copilul cu grija pentru animalul de companie – de la lucruri simple legate de hrana sau de verificat daca are apa, inseamna ca animalul are conditiile de supravietuire asigurate, ceea ce duce la un prieten patruped pentru copil si un companion de joaca. Rutina actiunilor este si ea importanta si consolideaza ideea de responsabilitate.
Incurajeaza participarea la jocurile de echipa
Una dintre abilitatile cele mai importante ale unui lider este capacitatea de a lucra cu diferite tipuri de oameni. Jocurile de echipa din copilarie sunt bazele intelegerii tipologiilor de oameni. Sportul, muzica, teatrul sau oricare alta activitate de grup unde sunt delimitate clar rolulurile fiecarui coechipier inseamna o intelegere a muncii de echipa si a importantei implicarii fiecarui membru.
Incurajeaza copilul si lauda-l atunci cand merita
Atat incurajarile, cat si lauda, sunt activitati care contribuie semnificativ la formarea sanatoasa a unui copil si influenteaza direct stima de sine a acestuia. Daca sunt folosite in contexte nepotrivite, s-ar putea ca pe termen lung sa aiba consecinte negative asupra copilului obisnuit cu un laude fara substanta.
Dezvoltarea inteligentei emotionale
Copiii trebuie ajutati sa-si identifice, sa-si exprime si sa-si administreze emotiile, astfel incat sa devina adulti deschisi si empatici. Comunicarea emotiilor este cea mai importanta in acest proces si este esential sa incurajati copiii sa va povesteasca despre sentimentele lor. Ascultarea activa este de asemenea importanta, precum si oferirea de solutii alternative pentru rezolvarea problemelor. Copilul se va simti ascultat si inclus intr-un cerc de incredere in familie.
Lectiile despre frustrari si esecuri
Orice efort trebuie rasplatit, chiar daca nu a decurs totul bine pana la capat. Si daca credem suficient de tare intr-o idee, trebuie sa incercam pana reusim sa ajungem la rezultatul pe care ni-l dorim, indiferent de cate ori o luam de la capat. Importante sunt lectiile pe care le invatam din exercitiul respectiv, dar si faptul ca ne dorim sa mergem mai departe.
Dragostea pentru lectura
Nu exista niciun alt univers mai frumos decat cel pe care il descoperi in paginile unei carti. Lectura imbogateste vocabularul, dezvolta atentia si concentrarea. Mai mult, lectura cu voce tare ajuta la pronuntie, dictie si intonatie, dar si la dezvoltarea vorbitului in public.
Daca ai intrebari, discuta cu un adult de incredere sau suna la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro