Cel mai bun lucru pe care il puteti realiza pentru a face lumea in care traim un loc mai bun este sa dezvoltati o cultura a bunatatii in propria casa.
Daca ne gandim la termenul empatie, acesta poate insemna mai multe lucruri: bunatate, compasiune, generozitate, dreptate, ameliorarea suferintei.
Specialistii considera ca empatia este capacitatea de a intelege, sau de a simti ceea ce simte o alta persoana, din perspectiva acesteia. Este acea traire care da nastere unei tendinte comportamentale de ajutorare naturala, spontana a celorlalti si exprimarea compasiunii.
Iata cum le puteti insufla celor mici ideea de bunatate/amabilitate:
- Ajutati-i sa inteleaga ce inseamna empatia
Inca inainte de a fi suficient de mari pentru a intelege ce presupune sa fie empatici, puteti incepe sa vorbiti despre asta. Un copil de 2 ani poate izbucni in lacrimi cand vede un alt copil cazand la locul de joaca si este o ocazie perfecta pentru a-i explica acea experienta: „Te simti trist pentru ca iti pasa de prietenul tau care s-a ranit”.
- Alimentati-le imaginatia
Unul dintre cele mai potrivite moduri de a le dezvolta imaginatia celor mici este sa ii intrebam: “Cum te-ai simti in aceasta situatie?”
Jocurile sunt o modalitate perfecta pentru ca cei mici sa practice empatia. In cazul in care va jucati cu papusi, puteti simula ca a dumneavoastra se dezechilibreaza si cade. Astfel ii puteti spune copilului: “Papusa a cazut si s-a lovit. Cum crezi ca o putem ajuta?”. In felul acesta, cei mici vor transpune aceasta situatie imaginara si in viata reala.
- Oferiti-le un exemplu demn de urmat
Nu putem controla comportamentul copiilor, insa le putem oferi exemple si putem da dovada noi insine de un comportament empatic. Din fericire, cei mici sunt dornici sa ne copieze de la o varsta frageda.
Pe masura ce cresc, copiii vor urmari modul in care tratati oamenii, de la interactiuni subtile, cum ar fi sa lasati telefonul jos pentru a stabili un contact vizual, la acte mai tangibile de bunatate, cum ar fi ajutarea unei persoane in varsta sa treaca strada.
- Incurajati obiceiurile amabile
Ajutati copilul sa asocieze conceptul de bunatate cu diverse actiuni: impartirea lucrurilor, sustinerea, ascultarea, observarea. Acestea trebuie impletite cu limbajul corespunzator, cum ar fi multumirea in cazul in care cineva ii cedeaza locul in autobuz, sau ii ofera ceva.
- Acordati atentie efectelor pe care le produce empatia
Ajutati-i pe copii sa inteleaga cum ii face sa se simta bunatatea aplicata in jur si cum reactioneaza alte persoane la aceasta.
De asemenea, evidentiati modul in care copiii se simt cand ceilalti ii trateaza cu amabilitate, lucru care genereaza recunostinta din partea lor. Asociati intotdeauna empatia cu recunostinta.
Copiilor le este greu sa inteleaga imaginea de ansamblu, deoarece ei au tendinta sa se raporteze doar la ceea ce au in fata si nu la efectele pe care comportamentul lor il poate avea asupra celor din jur. Tine doar de noi „sa le deschidem ochii” catre calea empatiei / amabilitatii si sa ii ajutam sa devina oameni buni.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.