Cum le vorbim copiilor despre CORONAVIRUS

Categorie PARINTI|Sanatate
|

Pentru ca tot mai multe persoane sunt afectate de acest virus este important ca in calitate de parinti sa stim cum le vorbim copiilor despre ce se intampla in lume, fara a-i supune unei traume emotionale. De aceea, in primul rand este recomandat sa ne extragem informatiile din surse sigure, credibile si sa tinem cont de indrumarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

In ceea ce ii priveste pe copii, acestia ar trebui sa adopte aceleasi masuri de preventie pentru orice tip de infectie, precum spalatul des pe maini cu apa si sapun, sau utilizarea unui dezinfectant pe baza de alcool, evitarea persoanelor bolnave si administrarea tuturor vaccinurilor necesare, inclusiv vaccinul impotriva gripei.

Cum ne dam seama daca cel mic are simptome specifice COVID-19 si care sunt pasii pe care ii urmam?

Din informatiile de pana la momentul actual, in cazul copiilor simptomele sunt asemanatoare cu cele ale unei raceli obisnuite: febra, rinoree si tuse. Mult mai periculoasa pentru copii este insa gripa sezoniera, de aceea vaccinarea este cea mai buna cale de preventie.

Parintii care observa ca micutii lor manifesta simptome asemanatoare COVID-19 trebuie sa se adreseze medicului pediatru, sau unui spital de boli infectioase si de asemenea, sa retraga copilul din colectivitate, pentru a preveni raspandirea virusului.

In calitate de parinti, trebuie sa va asigurati ca cel mic tine cont de urmatoarele indrumari:

  • sa se spele frecvent pe maini cu apa si sapun;
  • sa tuseasca, sau sa stranute in pliul cotului sau intr-un servetel de unica folosinta pe care sa-l arunce apoi;
  • sa nu-si atinga ochii, gura sau nasul, daca nu si-au spalat corect mainile.

Ce si cum le comunicam copiilor despre Coronavirus (Covid-19)?

Copiii au acces la mass-media incepand cu varstele mici, etapa in care sunt foarte usor influentabili si se pot speria. Parintii ar trebui sa le vorbeasca deschis si calm copiilor despre acest subiect, adecvat varstei si interesului manifestat de fiecare copil in parte. Mai jos se afla cateva indrumari in ceea ce priveste o eventuala discutie pe acest subiect:

  • in primul rand, aflati ce informatii are copilul despre Covid-19 si din ce surse le-a obtinut;
  • fiti atenti la propriul comportament – este important sa nu ii transmiteti copilului o stare negativa, de anxietate;
  • ascultati temerile copilului – in colectivitate, acesta poate fi influentat de ceilalti copii, care de cele mai multe ori detin informatii eronate;
  • abordati subiectul in functie de varsta copilului – puteti inventa o poveste, sau un context potrivit;
  • invatati-l regulile de igiena (ex: durata minima a spalatului pe maini cu apa si sapun trebuie sa fie de 20 secunde).

 

In concluzie, copiii nu sunt mai sensibili la infectia cu noul coronavirus (COVID-19), comparativ cu populatia generala, insa este important sa fie informati corect atat in cadrul familiei, cat si la scoala.

 

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.