Luna octombrie este luna de conștientizare a afecțiunilor vederii, în contextul în care anual, din 2000, în a doua zi de joi din lună este marcată Ziua Mondială a Vederii. Anul acesta, va fi sărbătorită pe 14 octombrie.
Deficiența de vedere este o pierdere a vederii care nu poate fi corectată cu ochelarii. Poate varia de la pierderea ușoară a vederii până la orbirea totală. Aceasta poate fi identificată printr-un test standard de vedere efectuat de un oftalmolog, optometrist sau medic. Include un test pentru viziune apropiată, la distanță și periferică. Din punct de vedere legal, o persoană este considerată nevăzătoare dacă nu poate vedea la șase metri ceea ce poate vedea o persoană cu vedere completă la 60 de metri.
În cazul copiilor cu deficiențe de vedere, este posibil să aibă nevoie de sprijin suplimentar pentru învățare sau de ajustări rezonabile la școală.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) peste 314 milioane de persoane în întreaga lume au o deficiență vizuală severă, inclusiv 37 de milioane care sunt nevzători. În mod surprinzător, 80% din procesul de orbire poate fi prevenit.
În cazul în care copilul dvs. începe o conversație cu privire la persoanele cu deficiențe de vedere, este cel mai bine să răspundeți la aceste întrebări și să profitați de această oportunitate de a vorbi despre, într-un mod deschis. În cazul în care evitați subiectul, acesta poate deveni un motiv de teamă sau îngrijorare pentru copil.
Învătați copilul, ca atunci când vorbește cu o persoană cu deficiențe de vedere să:
- Se prezinte, fără a presupune că persoana îl va recunoaște după voce
- Vorbescă natural și clar
- Folosească limbajul de zi cu zi, fără a evita cuvinte precum „vezi” sau activități care implică vederea
- Numească persoana atunci când se adresează sau când dorește să inițieze o conversație
- Nu părăsească niciodată o conversație cu o persoană fără a spune acest lucru
- Să întrebe înainte dacă are nevoie de ajutor
De asemenea, pentru a înțelege mai bine prin provocările unei persoane cu deficiențe de vedere sau modul în care percepe lumea, puteți încerca anumite exerciții sau activități pentru creșterea gradului de conștientizare a copilului. Astfel, puteți:
- Învăța copilul să accesibilizeze spațiul pentru un coleg cu deficiențe de vedere
- Împrumuta cărți cu diferite texturi, pe care copilul le poate atinge
- Să pregătiți exerciții senzoriale – activități care implică celelalte simțuri în afara vederii.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.