Cum poate fi gestionata rivalitatea dintre frati

Categorie PARINTI|Problemele copilului
|

Relatia dintre frati este una complexa si adesea complicata, in care rivalitatea manifestata este o caracteristica esentiala.

Adesea, rivalitatea fratilor incepe chiar inainte ca cel de-al doilea copil sa se nasca si continua pe masura ce copiii cresc. Acestia concureaza pentru orice, de la jucarii, pana la atentie. Poate fi frustrant si suparator sa te uiti si sa asculti cum copiii se lupta intre ei.

 Iata care sunt cele mai comune motive pentru luptele dintre frati:

  1. Nevoia de evolutie. Este normal ca nevoile, anxietatile si identitatile in schimbare ale copiilor sa afecteze modul in care relationeaza intre ei. Copiii mici protejeaza in mod natural jucariile si bunurile lor si invata sa isi afirme vointa. Copiii de varsta scolara au adesea un concept puternic de corectitudine si egalitate si s-ar putea sa nu inteleaga de ce sunt tratati diferit. Adolescentul dezvolta sentimentul de independenta si individualitate si s-ar putea supara atunci cand este implicat in diferite activitati, ca de exemplu sa petreaca timp cu fratii mai mici. Toate aceste diferente pot influenta modul in care copiii se lupta intre ei.
  2. Temperamentele individuale. Dispozitiile afective, starile emotionale, reactiile de agresivitate brusca, toate acestea sunt caracteristici ale unicitatii fiecarui copil si traseaza calitatea relatiilor pe care le va avea cu fratii sai.
  3. Simtul proprietatii. Copiii nu inteleg ca este frumos sa imparta cu ceilati copii jucariile lor, lucrurile care le apartin.
  4. Modele. Copiii invata prin imitatie. Modul in care parintii rezolva problemele constitue un exemplu puternic pentru copii. Atunci cand conflictele aparute sunt rezolvate intr-un mod respectuos si productiv, cresc sansele ca si copiii sa adopte acele tactici atunci cand intampina probleme intre ei.

Lupta intre frati poate fi redusa atunci cand sunt ajutati sa-si schimbe conceptiile gresite despre valoarea individuala in familie si cand sunt invatati alternative ale luptei. Oricare ar fi cauza, este important ca parintii sa faca tot ce pot pentru a incuraja o relatie buna intre frati.

Iata ce pot face parintii pentru a gestiona lupta intre frati:      

– Stabiliti reguli de baza pentru un comportament acceptabil. Solicitati contributia lor la stabilirea regulilor, precum si a consecintelor,  atunci cand sunt incalcate. Acest lucru ii va ajuta pe copii sa inteleaga ca sunt responsabili pentru propriile lor actiuni, indiferent de situatie sau cat de provocati s-au simtit.

– Incurajati copiii sa colaboreze mai degraba decat sa concureze.

– Planificati activitati in familie care sa fie distractive pentru toata lumea. Daca vor avea experiente bune in familie, acestea vor actiona ca un tampon cand vine vorba de conflicte.

– Bucurati-va de talentele si succesele individuale ale copiilor.

– Nu comparati copiii intre ei. Acest lucru alimenteaza atat gelozia, cat si rivalitatea. De exemplu nu le spuneti lucruri de genul „Fratele tau obtine note mai bune la istorie, tu de ce nu poti?” Nu pot fi toti copiii la fel de buni la scoala sau nu pot avea aceleasi aptitudini, dar fiecare are ceva deosebit pentru care merita sa fie apreciat.

– Invatati copiii moduri pozitive de a capta atentia. Aratati-le cum sa abordeze alti copii cand vor sa se joace si sa-si imparta jucariile cu fratii lor.

– Asigurati-va ca fiecare copil are spatiul sau pe care nu trebuie sa il imparta cu celalalt frate. Lasati-i sa aiba proprii prieteni. Nu ii obligati sa petreca timp impreuna atunci cand au interese diferite.

Parintii joaca un rol important in formarea si dezvoltarea personalitatii copilului. Pentru a va ajuta copiii sa evite luptele, trebuie sa descoperiti sentimentul ascuns din spatele acestui comportament.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.