Cum poti ajuta copilul sa isi dezvolte inteligenta emotionala

Categorie PARINTI|Relatia cu copilul
|

Dezvoltarea unui copil nu presupune doar dezvoltarea fizica si cognitiva, ci si dezvoltarea emotionala. Ea este importanta deoarece reusita lui in viata, modul in care isi alege prietenii, tipul relatiei de cuplu, succesul in cariera si modul in care face fata momentelor dificile depind de modul in care un copil invata sa isi cunoasca emotiile, sa le accepte si sa le gestioneze.

Inteligenta emotionala inglobeaza:

–              sa-ti poti recunoaste emotiile si sa le acepti asa cum sunt, chiar daca sunt neplacute

–              sa fim atenti la emotiile celorlalti si la nevoile lor

–              sa intelegem si sa acceptam ca ceilalti pot sa aiba moduri diferite de a fi si de a vedea lumea

–              sa iti dezvolti abilitatea de a iti regla emotille neplacute, cum ar fi anxietatea sau furia si de a discuta despre situatiile care le-a provocat

 

Dezvoltarea inteligentei emotionale este parte componenta a unei educatii sanatoase, in care copilul invata sa fie constient de emotiile si traile sale, care ii ghideaza comportamentul si il ajuta sa isi construiasca relatii bune cu ceilalti.

Dezvoltarea inteligentei emotionale ar trebui sa inceapa din primele zile de viata ale copilului, in sensul in care sa raspundeti imediat nevoilor lui atunci cand plange. Un alt aspect la fel de important este modul in care dumneavoastra reactionati in situatii neplacute sau frustrante. Copiii sunt observatori fideli ai comportamentului parintilor si, de multe ori invata sa se comporte asa cum vad la acestia. Studiile au aratat ca modul in care parintii raspund la comportamentele copiilor (tonul vocii, cum se comporta) poate sa ii ajute sa se calmeze sau sa le amplifice comportamentul.

Copiii ca si adultii pot sa simta emotii neplacute, cum ar fi: furie, anxietate, frica, frustrare, etc. Este firesc sa le simta in anumite situatii si este important ca ei sa le recunoasca si sa invete cum sa reactioneze la ele.

La fel de important este ca parintii sa accepte ca si copii pot simti astfel de emotii, mai ales atunci cand apar. Atunci cand aratati intelegere copiilor, ii invatati, de fapt ca si emotiile neplacute fac parte din viata, ca nu e nimic rusinos sau rau sa le simti si ca pot fi controlate.

Nu incercati sa pedepsiti copilul pentru emotiile pe care le simte sau sa le rusinati comportamentul. Dezaprobarea fricii sau a furiei  nu il va impiedica sa nu mai simta asta ci sa le reprime. Emotiile reprimate nu vor disparea ci se vor manifesta sub alta forma, mai tarziu, cum ar fi prin reactii fizice sau prin dezvoltarea unor comportamente necooperante/neplacute.

Fiti alaturi de el, aratati-i ca il intelegeti, lasati-l sa va arate ce s-a intamplat, acordati-i timp sa proceseze ce i s-a intamplat si ajutati-l sa se calmeze.

Invatati copilul cum sa isi rezolve problemele si apoi lasati-l sa se descurce singur. Interveniti doar cand el va cere asta sau in functie de gravitatea problemei. Lasandu-l sa isi rezolve problemele ii veti transmite ca aveti incredere in el si il ajutati sa isi dezvolte increderea in el.

 

Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la  116 111.