Limbajul este un element fundamental in dezvoltarea personalitatii copilului. Daca cel mic este stimulat verbal, odata cu dezvoltarea limbajului se dezvolta si celelalte functii psihice.
In primii ani, mintea copilului este ca un burete, absoarbe tot din jurul sau, iar primul mediu in care se dezvolta este famila. De aceea familia reprezinta mediul educational cu influenta decisiva in formarea personalitatii copilului. In familiile in care se intretine o comunicare intensa cu copilul, progresele in achizitia vorbirii sunt mai rapide.
Iata cateva idei de a stimula limbajul copilului:
- Descrie orice, explica unde esti, unde mergi, ce faci, ce vezi. Descrie ce il intereseaza pe copil.
- Pune intrebari, chiar daca cel mic nu poate raspunde. Foloseste intonatia, pentru a-si da seama ca este intrebare. Pune intrebari despre orice.
- Opreste-te si asculta. Copilul poate avea nevoie de timp pentru a raspunde, sau pentru a intelege intrebarea, insa se poate simti frustrat cand nu este inteles de adult. Ofera timp copilului pentru a gasi cuvintele necesare, astfel incat sa poata construi fraze. Fii rabdator si asteapta sa termine ce are de spus, sau ce incearca sa-ti arate.
- Citeste/spune povesti copilului. Povestile joaca un rol important din punct de vedere educativ, deoarece stimuleaza dorinta de cunoastere, imaginatia si creativitatea copilului.
- Jucati-va impreuna. Jocul are un rol fundamental deoarece in joc copilul se manifesta sincer, spontan. Prin intermediul jocului se fixeaza si se activeaza vocabularul copilului in directia propusa, fara ca el sa constientizeze acest efort, va invata sa comunice si sa relationeze mai bine cu ceilalti.
- Fii pozitiv. Vorbitul nu este doar despre a da comenzi, sau sarcini. Fa vorbitul distractiv si pozitiv!
- Evita vorbitul ca un bebelus. Copiii inteleg mai mult decat credem noi, inca de cand sunt mici. In comunicarea cu cel mic este important sa folosesti o vorbire clara, corecta, ritmica, cu o sonoritate normala, intrucat acesta invata prin imitatie tot ce-i prezinta modelul sau. Foloseste un limbaj simplu, dar real.
Cand ii vorbesti copilului este recomandat sa te pozitionezi la inaltimea lui, sa ii captezi atentia si sa stabilesti contactul vizual cu acesta. Toate aceste lucruri „marunte” pe care le faci il ajuta pe copil sa cresca si sa infloreasca. Pune intrebati si lauda-l pentru toate eforturile pe care le face!
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.