Risipa alimentara este o problema care a luat amploare. Fiecare dintre noi contribuie la risipa de alimente deoarece cumparam mai mult decat avem nevoie. Astfel, o parte dintre aceste alimente ajunge la gunoi, fie pentru ca se deterioreaza, fie pentru ca termenul de valabilitate a fost depasit.
Iata ce puteti face pentru a reduce risipa de alimente:
1.Planificati ziua si bugetul pentru cumparaturi
Reduceti cumparaturile la doar doua zile pe saptamana sau, daca este posbil, chiar o zi. Astfel, veti avea timp sa consumati produsele deja cumparate.
2.Faceti o lista de cumparaturi si respectati-o
Inainte de a face noi cumparaturi, verificati ce alimente detineti pentru a nu cumpara inutil. Faceti o lista realista cu produsele necesare, in functie de numarul membrilor familiei si prezenta acestora acasa.
3.Depozitati alimentele in mod corect
Pastrarea necorespunzatoare a alimentelor este o alta cauza a risipei alimentare, deoarece acestea ajung sa se deterioreze prematur si astfel sunt aruncate. Pentru a evita aruncarea, este important sa stim unde sa pastram fructele si legumele si, de asemenea, ce alimente sa pastram separat. In felul acesta, nu va trebui sa aruncam alimente pentru ca s-au stricat inainte de a fi consumate.
4.Pastrati resturile de la masa
Mancarea ramasa este, cel mai adesea, pusa in frigider si uitata acolo. Ulterior, se arunca pentru ca si-a pierdut prospetimea. De aceea, este recomandat sa pastram mancarea ramasa in recipiente transparente, astfel nu vom uita de ea.
5.Transformati resturile in ingrasaminte
Resturile de mancare pot fi transformate in ingrasaminte. Astfel, din resturi de fructe si legume se poate realiza un compost pe care il puteti folosi pentru plantele dumneavoastra.
Nu uitati! In situatia in care aveti surplus de alimente nu ezitati sa le donati. Cu siguranta vor fi alte persoane care se vor bucura de ele.
Putem spune ca risipa de alimente este expresia unor atitudini de viata nesanatoase, pe care trebuie sa le corectam. Asa cum stim deja, copiii invata din ceea ce vad in jurul lor, in familia de origine si de la fiecare persoana cu care intra in contact. Ca parinti avem resposabilitatea de a-i indruma si incuraja pe copii sa dobandeasca abilitatile necesare pentru a preveni risipa de alimente. Cumpatarea nu inseamna zgarcenie, inseamna responsabilitate pentru viitorul nostru si a generatiilor viitoare.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.