Cum sa ajut copilul sa slabeasca sanatos

Categorie PARINTI|Sanatate
|

Una dintre provocarile adolescentei este cresterea in greutate. Ca parinte, poate fi dificil cateodata sa admitem kilogramele in plus ale copilului nostru, in special cand este vorba despre tendinta spre a fi supraponderal. Kilogramele in plus il pot predispune pe copil spre a fi tinta bullying-ului, la diminuarea increderii in sine si creste posibilitatea de a dezvolta probleme de sanatate, pe viitor.

Copiii care au o greutate echilibrata raportata la inaltimea lor, tind sa fie mai sanatosi, sa se poata concentra mai usor si sa aiba mai multa incredere in ei.

Ce puteti sa faceti ca parinte, pentru a a ajuta copilul sa isi pasreze o greutate echilibrata

•           Fiti dumneavoastra un model

Copiii invata, in special prin invatarea comportamentului in familie. Faceti impreuna cu copilul activitati ce presupune miscare sau sportive, adoptati un regim alimentar sanatos si un stil de viata echilibrat. Orice schimbare pe care doriti sa o introduceti in viata copilului, poate fi acceptata si integrata mai usor daca include intreaga familie.

•          Incurajati-l sa faca sport si miscare, in general

Gasiti impreuna cu copilul o activitate sportiva care l-ar interesa (mers cu bicicleta, cu rolele, cu skate-ul, arte martiale, tenis, inot, etc. ). Pe langa faptul ca il poate ajuta sa se dezvolte armonios, il mai poate ajuta sa dezvolte abilitati de relationare si autodisciplina. Astfel, se diminueaza timpul pe care l-am putea petrece in fata televizorului, calaculaorului sau pe telefon, ceea ce conduce la o viata sedentara.

•           Echilibrati-i alimentatia

Se recomanda o alimentatie bogata in fructe si legume. De evitat sunt produsele semi-preparate, de tip fastfood, junk-food, dulciurile, sucurile carbo-gazoase, alimentele bogate in grasimi, etc. La fel de important este respectarea meselor principale ale zilei. Ce se mai recomanda este sa se evite portiile prea mari. Se poate incepe cu portii mai mici si sa lasati la latitudinea copilului daca doreste in plus. Incercati sa nu presati copilul sa manance tot din farfurie sau sa manance mai mult decat simt nevoia iar mancarea sa fie mestecata lent.

•           Somnul, un factor important

Lipsa unui program echilibrat de somn (minim 8 ore/noapte) poate creste tendinta spre obezitate. Adolescentii au tendinta de a petrece mult timp online, in special seara. Copilul trebuie sa inteleaga importanta somnului – stabiliti impreuna cu copilul un program de somn si ora pana la care poate petrece timp online si limitati, pe cat posibil, accesul pe perioada noptii.

 

De retinut: doar un nutritionist sau un medic poate sa faca stabileasca un regim aimentar adecvat varstei si nevoilor copilului, nu incercati diete, pastile sau alte retete de slabit de pe internet sau mass media

 

Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la 116 111.