Cum sa ajuti copilul sa treaca peste o tragedie publica

Categorie PARINTI|Siguranta
|

Atunci cand apar, tragediile sunt evenimentele traumatice atat pentru adulti, cat si pentru copii, reactia este cea mai importanta. Nu putem sa anticipam cand apar si nici sa le controlam. Putem sa invatam cum sa reactionam atunci cand se intampla si sa ii ajutam pe copii sa invete cum sa reactioneze si sa isi recapete siguranta emotionala.

Pastrati-va calmul pe cat se poate

In situatiile tensionate, copiii sunt mai in siguranta emotional daca vad ca parintii isi pastreaza calmul si incearca sa gestioneze situatia. Impactul negativ asupra copiilor poate sa ia proportii daca ii observa pe parinti ca sunt anxiosi. Copiii sunt observatori atenti ai comportamentului si chiar daca par ca sunt absenti sau nu sunt atenti, pot sa fie atenti la discutiile telefonice, la mesaje trimise sau la ce se difuzeaza la stiri. Astfel, este important sa nu ascundem situatia de fapt si sa trasmitem mesaje pozitive copiilor, ca de exemplu: “Este greu pentru toata lumea. Chiar daca suntem tristi si ingrijorati, vom avea grija sa ramanem in siguranta, sa ne fie bine.”

 

Explicati-i ce se intampla cu calm, pe intelesul lui

Focusati-va pe a le intari sentimentul de siguranta, decat pe a le oferi la nesfarsit detalii despre ce s-a intamplat. Puteti sa le spuneti ca este foarte trist ce s-a intamplat, dar ca veti face tot ce va sta in putere ca sa va asigurati ca asta nu se va intampla aici.

 

Fiti atenti la cum expuneti copilul la mass-media

Mass-media difuzeaza stiri despre evenimentele tragice, chiar dupa ce ele nu mai sunt actuale. Astfel, expunerea la imagini/stiri traumatizante sau cu un puternic impact emotional poate sa afecteze atat copiii, cat si adultii. In astfel de situatii este indicat sa nu ii expuneti pe copii la acest tip de informatii.

 

Ajutati-l sa isi exprime emotiile

Evenimentele tragice pot sa declanseze o gama variata de emotii: tristete, ingrijorare, furie atat la adulti cat si la copii. Astfel, au nevoie sa ii ajutam sa le inteleaga si sa le gestioneze. Puteti sa faceti asta ascultandu-l (fara sa interveniti in nicun fel) atunci cand simte nevoia sa va vorbeasca. La fel de important este sa ii raspundeti la intrebari pe intelesul lui, chiar daca se repeta. Unii copii pot avea dificultati in a-si exprima verbal emotiile. De ajutor pot fi alte metode: prin scris, desen sau orice alta activitate recreativa.

 

Oferiti-i suport si reasigurari

Poate au nevoie sa fie imbratisati mai des, sa petreceti mai mult timp cu ei, asigurati-i ca faceti tot ce puteti ca sa fie in siguranta. Fiti suportiv si aveti rabdare. Pastrati-va rutina zilnica.

 

Fiti atent daca apar schimbari de comportament

Se pot manifesta prin stari de anxietate, dureri de cap, modificari ale apetitului alimentar, schimbari de dispozitie, sensibilitate crescuta sau iritabilitate. In cazul in care apar, adresati-va unui specialist.

 

Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la  116 111.