Cum sa ii ajutam pe copiii care isi fac greu prieteni

Categorie PARINTI|Relatia cu copilul
|

Copii sunt diferiti. Prieteniile tind sa se formeze pe baza personalitatilor similare, acceptare si impartasire. Prieteniile cu copii de acelasi sex sunt firesti in primii ani de scoala. Cu cat se dezvolta, cu atat creste tendinta de a crea prietenii cu adolesenti de sex opus. Nu toti sunt populari si au un grup mare de prieteni. Daca copillul dumneavoastra face parte din cei care au putini prieteni, insa pare in general fericit si impacat cu asta, este perfect in regula.

Daca copilul dumneavoastra intampina dificultati in a-si face prieteni si este ingrijorat in privinta asta, va sugeram cateva lucruri prin care l-ati putea ajuta:

  • Inscrieti-l la activitati extrascolare de care ar fi interesat, care sa ii placa si sa se plieze pe aptitudinele lui. Asta il poate ajuta sa interactioneze cu copii cu care impartaseste aceleasi interese si sa se imprieteneasca cu ei.
  • Petreceti timp cu rudele, prietenii sau cunostintele, la care sa participe si el. Asta il poate ajuta sa isi dezvolte abilitati de comunicare cu persoane pe care le cunoaste deja si se simte in largul sau.
  • Incurajati-l sa planifice activitati impreuna cu prietenii lui: sa se uite impreuna la un film, sa faca sport impreuna, sa iasa in parc, etc.
  • Permiteti-i copilului sa isi invite prietenii acasa si incercati sa stati cat mai putin in prezenta lor, lasati-le spatiu.
  • Daca practicati voluntariatul, implicati-l si pe copilul dumneavoastra, in masura in care se poate. Daca nu, o idee ar fi sa il incurajati sa se implice in activitati de voluntariat. Poate sa il ajute sa exerseze abilitati sociale.

Incurajati-va copilul, evidentiati-i calitatile si punctele forte oricat de des puteti – il ajuta sa isi creasca stima de sine. Nu puneti presiune pe el spre a-si face prieteni.

Pentru mai multe informatii, apelati la suportul unui psiholog, indrumati-l sa ne scrie pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sa sune la 116 111.