Cum sa ii motivezi pe copii

Categorie PARINTI|Relatia cu copilul
|

Parintii, deseori se simt responsabili pentru rezultatele copilului in viata, pentru profesia pe care urmeaza sa si-o aleaga si pentru cum va fi ca viitor adult. Asta pentru ca parintii cred ca succesul copiilor lor depinde de ei, ca parinti. Unii parinti cred ca trebuie sa ii controleze pe copii si sa ii motiveze sa faca alegeri pe care le considera potrivite pentru copii. Unii copii pot reactiona facandu-le pe plac parintilor, altii pot sa manifeste dezinteres sau sa protesteze.

In fapt, este important sa intelega si sa accepte ca copilul este resposbil de propriile lui alegeri legate de ce vrea sa devina ca adult.

In realitate, motivatia este diferita la copii. Unii sunt mai motivati, altii mai putin. Exista copii foarte inteligenti dar care, totusi au note mici la scoala, in ciuda eforturilor profesorului si parintilor. Pot fi copii carora le sunt date sarcini/activitati de facut si uita de ele. Sau poate aveti copii/adolescenti care nu par interesati de nimic si nu au niciun hobby. Poate sunt copii care renunta usor si nu vor sa incerce nimic nou.

Daca copilul dumneavoastra intra in descrierea de mai sus, poate sa va creeze ingrijorari sau sa va simtiti frustrati, chiar disperati. In astfel de situatii se poate sa reactionati prin a incerca diferite metode: sa tipati la el, sa il rugati, sa il pedepsiti sau sa il obligati. Cu toate acestea, el poate opune rezistenta.

 

Cum puteti sa il ajutati sa gaseasca motivatia? Iata cateva indrumai care v-ar putea ajuta.

Pastrati-va calmul si nu il fortati

Daca reactionati cand sunteti suparat, anxios, nemultumit sau furios, il determinati doar sa depuna rezistenta sa va faca pe plac din dorinta de a fi lasat in pace. Nu il va ajuta sa isi creasca motivatia si va conduce la crearea unei “lupte” parinte-copil.

Fiti model de inspiratie

Singurul mod in care puteti sa va motivati copilul este sa va opriti din a incerca sa faceti asta. In schimb, fiti un model de inspiratie prin comportamentul dumneavoastra. Reuntati la control si nu ii mai impuneti lucuri, singurul mod in care il veti motiva este sa va reziste.

Lasati copilul sa faca propriile alegeri si sa experimenteze consecintele

Chiar daca este o alegere nepotrivita, (care nu ii poate pune sanatatea sau viata in pericol), lasa-ti sa experimenteze si sa se confrunte cu consecintele naturale, firesti. Asa poate invata ce alegeri sunt ii potrivite si cum sa faca alegeri.

Adresti-va aceste intrebari:

Ce il motiveaza pe copilul meu? Ce isi doreste copilul meu cu adevarat? Ce intrebari ii pot adresa pentru a-l ajuta sa isi descopere interesele si pasiunile? Ce ambitii si obiective are copilul meu?

Incercati sa va vedeti copilul ca pe o persoana unica, diferita de dumneavoastra. Discutati cu el si observati ce raspunsuri aflati la intrebarile de mai sus. Doar ascultati-l. Nu ce doriti dumneavoastra sa auziti ci ceea ce va spune el, cu adevarat. Respectati-i raspunsurile, preferintele si alegerile, chiar daca nu sunt cele asteptate dumneavoastra sau in acord cu credintele, valorile si preferintele dumneavoastra.

Scopul este sa va cunoasteti copilul suficient de bine ca sa va puteti da seama ce si-ar dori, nu sa il fortati sa faca ceea ce nu isi doreste sau nu i se potriveste. La fel de important este sa il ajutati sa se cunoasca pe sine, sa stie ce este important pentru el si cum sa procedeze pentru a obtine ce isi doreste sa devina in viata. Responsabilitatea parintilor este de a ajuta copiii sa isi croiasca drumul singuri in viata, nu sa facem asta in locul lor. Este important ca parintii sa stea pe margine, ca un anteronor care este atent cand sa intervina si cand nu si sa incurajeze.

 

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.