Cum să îţi construieşti o relaţie frumoasă cu copilul tău

Categorie PARINTI|Relatia cu copilul
|

Construirea unei relaţii puternice şi dinamice cu copilul necesită timp şi efort şi trebuie să înceapă încă de când acesta este mic. Relaţia creşte şi se schimbă cu fiecare nouă etapă de dezvoltare a copilului, iar acest aspect presupune adaptarea părintelui la noi provocări.

Totuşi, relaţiile puternice părinte-copil au anumite calităţi care rămân constante. Acestea sunt construite pe siguranţă, dragoste necondiţionată, respect reciproc, acceptare şi flexibilitate.

Siguranţa – Începe încă de cand copilul este mic, iar nevoile îi sunt satisfăcute de către părinţi. În această  perioadă copilul învaţă că părinţii sunt în mod constant acolo pentru el şi îi oferă tot ceea ce are nevoie (ex. – mâncare, căldura, confort, dragoste, etc). Prin aceste interacţiuni se formează terenul solid al relaţiei părinte-copil şi al bunăstării emoţionale a copilului.

Iubire necondiţionată – Copilul trebuie să ştie că, indiferent de situaţie, îi veţi fi mereu alături pentru a-l sprijini emoţional. Acesta mai trebuie să ştie ca eşecul nu dictează dacă este demn sau nu de dragostea pe care o primeşte din partea părinţilor. Tot ce trebuie făcut pentru a hrăni această calitate este să îi arătaţi că aveţi încredere în el şi să-i permiteţi să înveţe din greşeli.

Respect reciproc – Respectul începe atunci când există o comunicare eficientă şi se câstigă în timp. Copilul trebuie să ştie că părerea si sentimentele lui contează. Atunci când ascultaţi cu adevărat nevoile copilului, daţi dovadă de respect faţă de acesta. Când aşteptaţi să vă trateze cu bunătate şi îi arătaţi aceeaşi consideraţie, încurajaţi o relaţie bazată pe respect reciproc.

Acceptare – Înseamnă să îmbrăţişaţi individualitatea copilului şi să îi pretuiţi calităţile unice. Mai înseamnă să i se accepte limitele şi defectele, în timp ce îi oferiţi sprijin pentru a depăşi anumite obstacole.

Flexibilitate – Încă de la naştere, copilul se află într-o continuă evoluţie. Astfel că, nevoile acestuia sunt diferite de la o etapă la alta a vieţii. De aceea, părinţii trebuie să se adapteze la situaţii noi apărute şi să rămană deschişi la noi abordări şi posibilităţi.

 

A fi părinte este un lucru minunat, însă, în acelaşi timp, este şi dificil. Putem spune că a fi părinte este unul dintre cele mai provocatoare roluri deoarece îţi doreşti să faci tot ceea ce este mai bun pentru copilul tău, să-i creezi cele mai bune condiţii pentru a creşte fericit şi sănătos.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.