Noul context global cauzat de pandemia noului coronavirus a schimbat radical felul în care ne trăiam viața, având efecte atât pe termen scurt, cât și pe termen lung asupra stării emoționale a copiilor.
Problemele pe care le întâmpină copiii în acest moment sunt reale: faptul că își văd părinții supuși stresului emoțional, izolarea de colegi, prieteni și familie, școala care a continuat numai online, oamenii din jur care poartă măști de protecție, precum și mesajele alarmante despre situația virusului în România distribuite pe toate canalele.
Însă, în toată această schimbare majoră pe care o experimentăm, cel mai important lucru este să menținem o rutină astfel încăt sănătatea noastră emoțională, dar mai ales a copilului, să ajute la echilibrarea impactului pandemiei asupra sănătății mintale pe termen lung.
Deși o parte dintre măsurile de siguranță s-au relaxat treptat, pericolul încă există, neavând până în acest moment un antidot pentru stoparea răspândirii virusului. Pentru că ne apropiem de începerea școlii și situația este încă incertă, cel mai probabil fiind un program hibrid de a merge la școală combinat cu ore online, este bine să începeți să creați o rutină pentru cel mic.
Stresul pentru începerea anului școlar este resimțit și de copii, nu doar de părinți, iar pe termen lung, ar putea chiar avea efecte negative. Așadar, primul lucru este verificarea tuturor posibilităților despre felul în care lucrurile se vor organiza: discuții cu ceilalți părinți, dar și cu profesorii de la școală despre scenariile care urmează, pregătind copilul cu ideea de întoarcere la școală.
Al doilea factor foarte important este să aveți grijă ca adulți cum vă comportați în fața copilului cu situația dată. Copiii tind să copieze foarte mult din comportamentul celor apropiați, așadar acțiuni responsabile privind măsurile de siguranță și respectarea indicațiilor autorităților, dar și un tonus pozitiv despre actuala criză vor influența starea de spirit a copilului, dar îl vor și învăța că regulile sunt importante pentru a depăși această situație.
Crearea unui plan săptămânal și lunar de lucruri de făcut ajută în configurarea unei rutine. Astfel, un calendar la vedere cu aceste notițe despre ce avem de făcut în următoarea perioadă clarifică lucrurile, dar și setează noi așteptări. Poți descoperi mai multe cu ajutorul acestui tabel vizual despre care am mai vorbit pe platforma dedicată copiilor.
Organizează sau reorganizează spațiul destinat studiului acasă. Dacă spațiul și timpul permit, reorganizează întreaga cameră unde se află spațiul de studiu, astfel încât să pară totul un nou început.
Găsiți împreună alternative de petrecere a timpului liber. Probabil unii părinți vor fi mai reticenți în a se întâlni cu alți copii, așadar tot în familie ar trebui să ne organizăm. De la seri de jocuri împreună sau momente de pregătire a mesei la reorganizarea hainelor din dulap sau sortarea jucăriilor, toate alternativele, odată trecute în calendarul de care vorbeam mai sus, vor îmbunătăți și relația cu copilul, dar și viața de familie.
La fel de important este să respectați și rutina familiei: programul de somn, igiena personală, mâncatul la orele obișnuite, program de relaxare, program pentru educație/loc de munca, activități în casă. Pentru că fără rutină, atât capul, cât și corpul nu vor ști cum să reacționeze.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.