In aceasta perioada vremea se afla intr-un proces de tranzitie, de la anotimpul racoros la cel cu adevarat friguros, iar temperaturile variaza destul de mult in fiecare zi. Odata cu venirea sezonului rece, sistemul imunitar al copiilor este mult mai vulnerabil deoarece este expus la oscilatii de temperatura si la diversi virusi.
Imunitatea este mecanismul natural de aparare al organismului, impotriva dusmanilor externi, adica bacterii, virusi, fungi, care pot provoca imbolnaviri. Un sistem imunitar in formare, cum este cel al copiilor, are o vulnerabilitate mai mare, motiv pentru care acestia se si confrunta atat de frecvent cu infectii respiratorii. De aceea, intarirea sistemului imunitar este una din cele mai eficiente masuri contra imbolnavirilor.
Cei mai importanti factori de care trebuie sa tinem cont atunci cand avem grija de sistemul imunitar sunt:
1. Alimentatia sanatoasa si diversificata. Alimentatia joaca un rol deosebit de important in mentinerea sanatatii organismului. O alimentatie sanatoasa conform varstei, bogata in legume si fructe cu un continut ridicat de vitamina C si antioxidanti, ii ofera copilului nutrienti extrem de valorosi in dezvoltarea si intarirea imunitatii. De asemenea, includeti in alimentatia copilului grasimi sanatoase precum omega 3 (care se regasesc in peste) cu o multime de beneficii pentru organism, dar si probiotice (din chefir, iaurt) care sigura o digestie eficienta.
Atentie la hidratare!O buna hidratare a organismului este la fel de importanta iarna ca si vara! Apa este vitala pentru buna functionare a organismului.
2.Activitati fizice regulate. Miscarea este esentiala pentru mentinerea sanatatii si vitalitatii organismului. Este important ca copilul sa se obisnuiasca de mic sa faca miscare cat mai des. Iarna vine cu o gama variata de activitati in aer liber ca: drumetii, tumbe prin nameti, construirea unui castel sau om de zapada, dar si sporturi pe care copilul le-ar putea practica, in functie de varsta – ex. patinajul, saniusul, schiatul. Vezi ce ii place si incurajeaza-l in aceasta directie.
3.Program regulat de odihna. Acordati importanta somnului – atat cantitatii cat si calitatii. Respectarea orelor de somn si calitatea acestuia sunt esentiale pentru un sistem imunitar puternic. Somnul asigura un proces accelerat de reparare a organismului.
4.Respectarea principalelor reguli de igiena. Bacteriile si germenii se raspandesc foarte usor prin intermediul atingerilor. De aceea este important sa se respecte cateva reguli: spala mainile cu apa si sapun, acopera gura si nasul cu o batista cand tusesti sau stranuti, pune batista folosita la gunoi imediat, evita sa atingi cu mainile – ochii, nasul sau gura, evita locurile aglomerate.
5.Limitarea situatiilor stresante. Stresul poate avea un impact negativ aspura intregului corp. Stabilitate psiho-emotionala a copilului este deosebit de importanta pentru sanatatea acestuia. O atmosfera calma in familie, lipsita de conflicte, asigura un sistem imunitar mai puternic.
De asemenea, pentru a reduce riscul imbolnavirilor din acest sezon, copilul trebuie sa fie imbracat corespunzator. Este foarte important ca hainele copilului sa fie potrivite pentru vremea de afara, oferindu-i astfel un plus de protectie in calea virozelor si a racelilor.
In cazul unui sistem imunitar slabit putem apela si la suplimentele nutritive eficiente in construirea imunitatii si combaterea afectiunilor specifice sezonului rece. In aceasta situatie este indicat sa consultati medicul pediatru sau medicul de familie pentru a va recomanda cele mai bune solutii si produse.
Nu uita, copilul nu trebuie izolat in casa la orice adiere de vant de frica unei posibile raceli!
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.