Pandemia de coronavirus forțează tot mai multe unități de învățământ să treacă în scenariul roșu, dar educația unui copil este un proces complex, care nu se poate opri nici în aceste vremuri dificile. Școlile se străduiesc să ofere cursuri online elevilor. Acest lucru este gestionat prin auto-învățare, cerându-le elevilor să participe la cursuri online, sau acordându-le acces la resurse de pe serverele școlii.
Când elevii folosesc un laptop, sau un desktop furnizat de școală în incintă, studiază într-un mediu sigur, întrucât rețeaua internă este protejată de un firewall. Instituțiile de învățământ investesc o mulțime de resurse, asigurându-se că informațiile sensibile despre elevi și cadre didactice sunt ferite de amenințări.
Dar lucrurile stau altfel când cel mic studiază de acasă, întrucât nu este protejat de infrastructura de securitate cibernetică a școlii pe device-urile personale – PC, tableta, smartphone.
Iată ce puteți face pentru a vă ajuta copiii să participe la cursurile online, în siguranță:
1.Este un efort combinat: părinte + copil
Funcția de a asigura siguranța și securitatea atunci când un copil studiază acasă revine atât părintelui, cât și copilului. Asigurați-vă că cel mic este conștient de măsurile de siguranță necesare în timp ce studiază de acasă și le pune în practică.
Dacă școala a furnizat o listă esențială de verificare a securității, asigurați-vă că cel mic a citit-o și a înțeles-o. Împreună puneți în aplicare protocoale de securitate de bază care trebuie respectate. Aceasta include să nu vizitați alte site-uri decât cele recomandate de școala lor. Înseamnă, de asemenea, să restrângeți activitatea online doar la acele resurse online care au ceva de-a face cu activitatea lor de curs. Rugați-i să stea departe de site-urile neproductive.
Este esențial să le monitorizați activitatea online. La sfârșitul zilei, discutați cu ei despre ceea ce au învățat și despre modul în care au folosit internetul. Prezentați-le riscurile la care se expun în mediul online.
2.Păstrați în siguranță datele de conectare ale contului de elev
În calitate de elev, copilul dumneavoastră va trebui să se conecteze la conturile școlii cu un ID de logare și o parolă. Înțelegeți că datele de conectare ale contului se află în radarul infractorilor cibernetici și îi consideră pe copii o țintă ușoară. ID-ul de logare și parola nu trebuie să fie cunoscute de către alte persoane, nici de prietenii/colegii copilului.
3.Atenție la funcționarea programului software
Regula de aur a asigurării securității computerului este că nici cel mai de încredere software nu poate fi de încredere. Dacă observați că programul software pornește foarte greu, sau îngheață, rulați un program de malware și contactați imediat administratorul de securitate al școlii.
4.Feriți-vă copilul de atacurile de tip “phishing”
Este posibil ca cel mic să folosească o adresă de e-mail a școlii, sau e-mailul personal, pentru a păstra legătura cu profesorii și pentru a rămâne la curent cu sarcinile școlare. Din nou, infractorii cibernetici pot interveni. Este mai greu ca niciodată să observi schemele de phishing, întrucât de multe ori pare că acestea au fost trimise de către cadrele didactice, sau de administratorul de sistem.
Verificați întotdeauna domeniul e-mailului. Există câteva aspecte care dau de gol un mesaj de phishing. Căutați erori de ortografie și de gramatică în corpul e-mailului. În plus, s-ar putea să vi se solicite să distribuiți detalii (ex: acreditări de conectare la cont) pe care știți că nimeni nu le-a cerut până acum.
Adesea, e-mailurile de phishing vă cer să faceți clic pe linkuri. Când se întâmplă acest lucru, plasați mouse-ul peste link și verificați unde vă redirecționează acesta.
5.Program antivirus
Cu siguranță vă doriți ca cel mic să fie în siguranță atunci când învață de acasă, mai ales în situația în care nu lucrați de la domiciliu și nu îl puteți supraveghea în permanență. Cea mai bună mișcare pe care o puteți face este: instalați o soluție antivirus cu protecție avansată împotriva malware-ului, protecție împotriva ransomware-ului și funcții anti-phishing.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.