De ce este importantă terapia prin artă

Categorie PARINTI|Sanatate
|

Terapia prin artă a apărut după ce specialiștii au observat cu atenție că desenele, picturile, obiectele realizate manual sunt forme prin care atât bolnavii, cât și copiii reușeau să se exprime fără a folosi limbajul verbal. Astfel, terapia prin artă sau art terapia a devenit utilizarea materialelor artistice pentru auto-exprimare și reflectare în prezența unui terapeut. Ea este un tratament eficient pentru persoanele care se confruntă cu probleme de dezvoltare, afecțiuni medicale, educaționale, sociale sau psihologice.

Principiul terapiei prin artă este că activitatea artistică poate vindeca și produce efecte benefice prin convingerea persoanelor să-și exprime non-verbal emoțiile negative, dar și furia, temerile, neliniștea, tristețea, anxietatea și alte sentimente. Lucrările create într-o sesiune de artă, prin pictură, colaj, fotografie, sculptură etc. devin modalități de comunicare verbală și non-verbală, conștientă și inconștientă, lumea interioară și realitatea exterioară.

Practic, creativitatea este cea care duce la vindecare, pentru că în general oamenii au emoții și abilități despre care nu sunt conștienți. Indiferent de felul actului artistic practicat în timpul sesiunilor – colorat, pictură, muzică, sculptură, se formează o punte între artă și psihoterapie, cu menirea de a gestiona mult mai bine dependențele și comportamentele problematice, conflictele de orice fel și de a îmbunătăți abilitățile de a fi în armonie cu propria persoană.

Terapia prin arta ajută copiii, adolescenții și adulții să-și exploreze propriile emoții, să îmbunătățească stima de sine, să gestioneze dependențele, să scadă stresul, să reducă anumite dificultăți de învățare, să reducă simptomele de anxietate și depresie, dar și să facă față unei boli fizice sau unei dizabilități.

Mai mult decât atât, terapia prin artă ajută la cauza blocajului mintal și sursa traumei, iar pacientul le poate codifica sub forma unor forme sau culori, fiindu-i astfel mult mai simplu să le gestioneze ulterior.

Însă art terapia face mult mai mult de atât, ea antrenează anumiți mușchi ai minții, oferind ajutor în dobândirea răbdării, cum este cazul cărților de colorat pentru adulți, încredere și îmbunătățirea memoriei, contribuind la reducerea tensiunii acumulate  prin actul creativ în sine.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.