“Nu ma mai inteleg cu copilul meu! Este neascultator, raspunde, se enerveaza din orice, sta cu zilele inchis in camera, a inceput sa ia note mici si, mai nou, l-am auzit vorbind cu cineva la telefon ca vrea sa fuga de acasa. Ce pot sa fac? Va rog, indrumati-ma!”
(Caz preluat si consiliat la Telefonul Copilului. Caz editat pentru pastrarea confidentialitatii.)
Sunt cuvintele unei mame de adolescent care se simte depasita de situatie. In aceasta situatie sunt multi alti parinti care apeleaza la sprjinul nostru. Pe parcursul discutiei am aflat detalii care sugerau posibilitatea ca adolescentul sa traverseaze o perioada depresiva. Pe langa indrumarea de a se adresa catre un psiholog, consilierea noastra s-a centrat pe lucruri pe care le putea face pentru a-si imbunatati relatia cu copilul.
In perioada adolescentei exista predispozitia catre stari de melanconie, tristete, interiorizare, schimbari bruste de dispozitie, scaderea capacitatii de concentrare, modificari ale apetitului alimentar si ale programului de somn, dureri musculare, etc. Sunt firesti, dat fiind faptul ca in aceasta perioada se produc multiple transformari la nivel biologic, psihologic si emotional, menite sa faca trecerea spre perioada de adult. Putem sa ne gandim ca ar fi vorba de depresie daca frecventa lor creste, daca se manifesta pe o perioada din ce in ce mai mare si daca creste tendinta spre comportamente rebele si nedorite.
Este destul de cunoscut cum se manifesta depresia la adulti. Mai putin cunoscut este ca la adolecenti se manifesta cu totul diferit. Semnele si simptomele depresiei la adolescenti pot include:
- stari de tristete, neputinta, vinovatie
- tendinta de a se enerva repede din orice
- furie sau atitudine ostila
- izbucniri bruste in plans sau plans frevent
- sensibilitate foarte crescuta la critica, respingere sau esec
- izolarea fata de familie si prieteni
- pierderea interesului fata de diverse activitati, scaderea motivatiei sau lipsa acesteia
- scaderea performantelor scolare
- modificari serioase ale apetitului alimentar si ale programului de somn
- stari frecvente de neliniste si agitatie
- lipsa energiei sau oboseala permanenta
- dificultati de concentrare
- dureri neobisnuite
- ganduri frecvente legate de moarte sau ganduri de suicid
In situatia in care observati la copilul dumneavoastra simptome specifice depresiei, ce puteti sa faceti este sa ii aratati ca il iubiti si sa nu il judecati sau criticati.
Discutati cu copilul dumneavoastra despre ce simptome ati observat la el si spuneti-i ca va ingrijoreaza asta.
Intrebati-l daca doreste sa discute cu dumneavastra despre asta si pregatiti-va sa il ascultati, adresându-i cat mai putine intrebari si spuneti-i ca doriti sa ii fiti alaturi si sa ii oferiti sustinerea de care are nevoie. S-ar putea sa nu doreasca sa vorbeasca din prima despre ce simte. In acesta situatie, nu-l fortati sa se deschida, spuneti-i ca intelegeti si ca o sa fiti disponibil/a cand se va simti pregatit sa o faca. Apoi, nu mai deschideti subiectul. A vorbi despre ce simte poate fi foarte dificil. Lasati-l pe el sa decida cand va fi momentul. Astfel, ii transmiteti ca poate sa ai incredere in dumneavoastra si ca poate sa detina el controlul (adolescentilor nu le place sa li se spuna ce sa faca, daca nu solicita ei asta).
In momentul in care decida sa vorbeasca, incercati sa nu adresati critici sau sa il judecati. Pur si simplu, ascultati-l. Daca emotiile, trairile si ingrijorarile pe care le are vi se par copilaresti sau naive, nu incercati sa ii spuneti asta. Luati-l in serios. Prin simplu fapt ca il ascultati si ii aratati ca il intelegeti, copilul dvs se poate simti mai bine.
Daca spune ca nu este nimic in neregula cu el sau nu vrea sa discute cu dvs, acceptati asta si nu reactionati in niciun fel. Indrumati-l sa ne scrie pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sa sune la 116 111. De asemenea, puteti apela la un psiholog. Important este sa discute cu cineva despre ce simte.
Un alt pas important este sa va rezervati timp in fiecare zi pe care sa il petreceti cu el, fara sa aveti si alte activitati, chiar daca sunt doar 10-15 minute. In acest interval, centrati-va atentia doar asupra sa. La fel de important este sa il incurajati sa aiba activitati diverse. Incurajati-l sa iasa cu prietenii sau sa se inscrie in activitati extrascolare care l-ar interesa si i-ar face placere.
Ce ar mai putea ajuta este miscarea (sa plimbe câinele, sa alerge, sa danseze, sa iasa cu bicicleta sau skateboard-ul, inotul, plimbarile). Asta ar limita si petrecerea timpului pe telefon, tableta sau calculator.
O alimentatie bogata in fructe, legume, proteine si grasimi sanatoase este, de asemenea, ndicata. Este recomandat reducerea alimentelor de tip fast food, junk food, care contin mult zahar si carbohidrati si stabilirea impreuna cu adolescentul a unui program de somn, care asigure 8 ore de odihna pe noapte.