Acum că am prezentat diversele avantaje și dezavantaje ale desenelor animate și impactul acestora asupra comportamentului copiilor, ne vom concentra atenția asupra unor îndrumări pentru părinți, în vederea gestionării efectelor negative ale expunerii copiilor la conținutul desenelor animate:
1.Vizionați împreună cu cei mici
Vizionarea unui desen animat împreună cu cei mici vă va permite să monitorizați ce văd și să observați, de asemenea, reacția lor la diverse evenimente din povestea prezentată.
De asemenea, vă ajută să relaționați mai bine…să știți care este personajul lor de desene animate preferat și să râdeți cu ei vă va ajuta să înțelegeți modul de gândire al copiilor dumneavoastră și să îmbunătățiți comunicarea cu aceștia.
2.Limitați numărul de ore
Stabiliți o regulă care limitează timpul pentru vizionarea desenelor animate timp de 1 oră pe zi, în special pentru copiii mici. Încurajați-i să iasă și să se joace, mai degrabă decât să stea și să privească desene animate.
3.Selectați desene animate adecvate, sau instructiv-educative
Permiteți-i copilului dumneavoastră să urmărească doar desene animate adecvate vârstei, sau cele instructiv-educative, care nu înfățișează sau încurajează un comportament negativ.
4.Explicați-i diferența dintre desene animate și realitate
Explicați diferența dintre desene animate și realitate pentru copilul dumneavoastră. Învățați copilul despre ceea ce este dăunător, ce este acceptabil și ce nu este realist.
5.Folosiți aplicații de filtrare și monitorizare
Folosiți aplicații de control parental care au software de monitorizare și filtrare, pentru a gestiona conținutul necorespunzător și blocați conținutul la care nu doriți ca cel mic să aibă acces. Asigurați-vă că nu lăsați copilul singur în fața televizorului, tabletei, smartphone-ului, sau a iPad-ului un timp îndelungat, fără să monitorizați ce urmărește.
6.Explorați canale informative
Explorați canale de televiziune precum Discovery, National Geographic și Animal Planet pentru conținut informativ și educativ, ca alternativă la desenele animate.
7.Utilizați CD-uri audio
Pentru poezii și povești, puteți utiliza CD-uri audio și nu desene animate, deoarece acest lucru va încuraja copilul să fie un ascultător mai bun.
8.Nu-l lăsați să mănânce în fața televizorului
Mâncatul în timp ce te uiți la televizor reprezintă începutul unui obicei alimentar negativ (ex: consumul excesiv de junk-food, binge-eating). De multe ori copiii au tendința de a se supraalimenta atunci când sunt în fața ecranului. De asemenea, tind să facă alegeri alimentare nesănătoase.
Mâncați împreună la masă în familie și evitați să urmăriți televizorul în timpul mesei. Acest lucru îi va ajuta pe copii să se concentreze pe masă, îi va încuraja să mănânce alimente hrănitoare și să se oprească atunci când s-au săturat.
În concluzie, desenele animate pot avea atât efecte pozitive, cât și negative asupra copiilor, în funcție de tipul acestora. Limitând timpul petrecut în fața televizorului și încurajându-i să meargă afară să se joace, vă puteți asigura că cei mici sunt mai sănătoși și mai fericiți.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.