Noi studii clinice de caz au descoperit că mulți copii mici care petrec prea mult timp în fața ecranului – televizor, jocuri video, tablete și computere – dezvoltă simptome din spectrul autist. Când părinții restricționeză accesul la device-uri pentru câteva luni, simptomele copilului dispar.
Termenul pentru acest fenomen este „autism virtual”, sau autism indus de ecrane electronice. Termenul „autism virtual” a fost inventat de psihologul clinician român dr. Marius Zamfir.
România a asistat la o creștere uimitoare a autismului în rândul copiilor spitalizați. Cauza era necunoscută, așa că un psihiatru a analizat jurnalele de activitate ale pacienților internați. În acele înregistrări, el a găsit o tendință puternică: copiii care prezentau autism petreceau 4, sau mai multe ore pe zi uitându-se la un fel de ecran: televizor, computer, tabletă sau telefon. Astăzi, în România, tratamentul autismului prin restricționarea accesului la device-uri este considerat de rutină și beneficiază de sprijin public.
Dacă copiii dvs. sunt lipiți de ecran, acest lucru nu înseamnă că vor dezvolta autism. Acestea fiind spuse, dacă copilul dumneavoastră este diagnosticat cu autism, experții recomandă să limitați timpul de expunere la device-uri și să încurajați citirea și jocul.
Copiii învață semnificația cuvintelor prin interacțiunea socială – jucându-se cu obiecte reale și făcând pe cineva să-i privească și să vorbească cu ei. Un copil învață despre lume manipulând o jucărie cu mâinile, simțind-o cu gura și aruncând-o pe pământ. Creierul copilului înregistrează conexiunile.
Creierul unui copil mic nu se poate dezvolta fără acest sentiment de atingere și interacțiune. Lumina și zgomotul de pe ecranele electronice captează atenția copilului, dar acestea nu duc la dezvoltarea sănătoasă a creierului.
Într-adevăr, ecranele sunt atât de atrăgătoare încât este dificil pentru copil să apeleze la altceva. Pe scurt, devine distras de ecran și dependent. Ecranul izolează, de asemenea, copilul de interacțiunile umane care sunt necesare dezvoltării abilităților de comunicare. Și mai rău, zgomotul și lumina de pe ecrane – chiar și desene animate – pot genera emoții dureroase pe care un copil nu le poate gestiona. Aceste sentimente pot duce la un comportament violent și agresiv.
În mod clar, îndepărtarea ecranelor din viața unui copil mic nu este o sarcină ușoară pentru părinți. Copilul va avea tantrumuri, restul familiei va obiecta. Părinții ar putea avea nevoie de sprijin pentru această schimbare a stilului de viață. În unele cazuri, ar putea avea nevoie de sprijin de la un terapeut, sau asistent social cu anumite cunoștințe în dezvoltarea copilului.
Dar când părinții fac schimbările necesare și petrec mai mult timp cu copilul lor în joc interactiv, efectele pot fi uimitor de benefice. Acest lucru este valabil pentru orice copil. Și dacă un copil este expus riscului de autism, sau a fost deja diagnosticat, există și mai multă motivație pentru părinți să încerce îndepărtarea ecranului timp de aproximativ o lună pentru a vedea dacă absența expunerii la device-uri produce rezultate.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.