Schimbari fizice
La fete, transformarile fizice apar in jurul varstei de 10-11 ani, insa se poate intampla sa debuteze si la 8 sau, dimpotriva, la 13 ani. La baieti, transformarile fizice incep in jurul varstei de 11-12 ani, insa pot sa apara mai devreme, la 9 ani sau mai tarziu, la 14 ani.
Transformarile fizice la fete: dezvoltarea sanilor, modificari de greutate si a formei corpului, aparitia pilozitatii si debutul menstruatiei.
Transformarile fizice la baieti: dezvoltarea organelor genitale, modificari de greutate si a formei corpului, polutie nocturna, dezvoltarea pilozitatii, modificari ale vocii.
Chiar daca copilul dumneavoastra se maturizeaza fizic, creierul lui isi dezvolta abilitati de gandire si se dezvolta emotional in propriul ritm. Transformarile care se vad la suprafata, cele fizice, nu sunt intotdeauna in acelasi ritm cu cele interioare.
Schimbari emotionale
Pot sa apara emotii intense si izbucniri bruste care pot parea a fi inexplicabile (plans din senin, stari de apatie sau de furie, nervozitate, veselie). Ele se manifesta deoarece creierul copilului dumneavoastra se afla in perioada in care invata cum sa isi controleze si exprime emotiile. Este o perioada cand devin mai constienti de propriul corp, inclusiv de schimbari, si foarte procupati de modul in care arata si si compara corpul cu cel al prietenilor sau al celor de varsta lor.
Tot in acesta perioada, copiii pot sa ia decizii fara sa inteleaga urmarile. Este perioada in care ei isi formeaza abilitati de a lua decizii si inca invata ca actiunile lor pot avea consecinte si, cateodata, riscuri.
Schimbari sociale
Este perioada in care se gandesc intens la cine sunt, care este rolul lor in societate si in lume. Cauta sa isi descopere si defineasca identitatea si pot sa incerce diferite tipuri de muzica, vestimentare, interese, prieteni sau grupuri cu care socializeaza. Se gandesc mai mult la conceptele de bine si rau, incep sa isi contureze propriile valori, idei, opinii si isi pun intrebari despre sensul vietii.
Apare nevoia de independenta – sa petreaca mai mult timp cu prietenii, sa mearga singuri in diverse locuri, sa aiba mai multe respnsabilitati acasa sau la scoala, sa desfasoare singuri activitati.
Apare nevoia de a experimenta, de a incerca lucruri noi, inclusiv un factor de risc si, in acelasi timp, pot sa invete sa dezvolte abilitati de a-si controla aceste impulsuri.
Este perioada in care incep sa isi dezvolte si sa isi exploreze identitatea sexuala, sa simta atractie fata de sexul opus si de celebritati.
Schimbari in plan relational
Relatia cu familia poate sa treaca prin transformari profunde, insa este important sa pastrati o relatie stransa cu copilul pentru dezvoltarea sa sanatoasa din punct de vedere emotional si social. Se poate sa isi doreasca sa petreaca mai putin timp cu familia si mai mult timp cu prietenii.
Pe unii parinti ar putea sa ii ingrijoreze asta, insa tot au nevoie de sustinerea dumneavoastra pentru a-si construi si mentine relatii de prietenie pozitive. Prietenii pot avea influenta asupra intreselor pe termen scurt.
Si parintii, si prietenii au rolul lor pentru ca adolescentii sa devina adulti bine pregatiti, cu abilitati sociale puternice. Trebuie sa stiti ca pot sa intre in conflict cu dumneavoastra. Unele dintre aceste conflicte sunt firesti – cu cat copilul cauta sa aiba cat mai multa independenta, cu atat vrea sa arate mai mult ca este in proces de maturizare. Chiar daca va certati frecvent cu copilul, nu presupuneti ca va va afecta relatia cu el pe termen lung. De retinut este ca o relatie solida cu copilul este o baza importanta pentru a-l ajuta sa isi dezvolte rezilenta pentru viata de adult.