Pandemia de coronavirus a produs modificari in modul de invatare al copiilor, cursurile desfasurandu-se in mediul online si astfel a crescut timpul petrecut atat de cei mici, cat si de adolescenti, in fata ecranelor.
Insa, pe langa timpul alocat cursurilor online, foarte multi copii petrec timp in fata ecranelor pentru distractie si conexiune. De aceea, timpul indelungat petrecut in fata calculatorului, a tabletei, a telefonului sau a televizorului poate dauna vederii copiilor, conducand la oboseala ochilor, dureri de cap si dificultati de concentrare.
Efectele utilizarii pentru perioade mari de timp a dispozitivelor digitale provoaca o serie de probleme de vedere cum ar fi:
Oboseala ochilor
Muschii din jurul ochilor pot obosi din cauza utilizarii continue a multiplelor dispozitive. Totodata, pot aparea dificultati de concentrare si dureri de cap localizate in jurul tamplei si al ochilor.
Vedere incetosata
Conform specialistilor, privirea fixa catre un ecran pentru o perioada indelungata de timp poate provoca spasmul ocular sau spasmul de acomodare. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca vederea copilului devine incetosata atunci cand isi muta privirea de la ecran catre alte obiecte.
Sindromul ochiului uscat
Studiile au demonstrat ca inconstient, atat adultii, cat si copiii clipesc mult mai rar atunci cand se concentreaza la informatia vizuala de pe ecranele digitale. Acest aspect duce la senzatia de ochi uscat si iritat.
Intrucat copiii nu pot renunta la folosirea tehnologiei, mai ales in aceasta perioada, este necesar sa invatati sa controlati expunerea acestora in fata ecranelor pentru a micsora cat mai mult riscurile si posibile probleme oculare.
Iata cateva indrumari pentru ameliorarea suprasolicitarii ochilor:
Pastrarea distantei corespunzatoare
La fel ca si atunci cand citeste, asigurati-va ca cel mic pastreaza distanta corespunzatoare – la cel putin 30 – 40 cm distanta fata de dispozitive.
Pauze vizuale frecvente
Una dintre cele mai bune metode pentru a preveni oboseala ochilor este regula 20-20-20. Tot ce trebuie sa faceti este sa ii invatati pe copii ca la fiecare 20 de minute sa isi desprinda ochii din ecran si sa priveasca catre un obiect aflat in departare, la cel putin 6 metri (20 de picioare), pentru 20 de secunde. Daca este posibil, ii puteti incuraja ca in timpul pauzelor sa se ridice pentru a face cativa pasi.
Imbunatatirea posturii
Pauzele pentru relaxarea ochilor sunt numai bune si pentru a-si imbunatatii postura. Puteti sa-i incurajati sa faca anumite miscari, ca de exemplu – sa isi indrepte spatele, gatul si umerii si sa mentina pozitia cat mai mult. De asemenea, miscarea capului dintr-o parte in alta reduce tensiunea musculara.
Nu trebuie neglijat nici controlul periodic la medicul oftalmolog. Depistarea timpurie a unor posibile probleme poate avea efecte benefice pe termen lung asupra sanatatii oculare.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.