Ati ratat o competitie sportiva a copilului. Sau un spectacol in care are un rol. Sau o serbare. A aparut ceva neprevazut la serviciu: o situatie de criza sau un client de care trebuia musai sa va ocupati. Iar evenimentul legat de viata de familie a avut de suferit.
Intr-un articol aparut anul trecut in Harvard Business Review, profesorul Stewart D. Friedman explica cum munca parintilor influenteaza viata copiilor, printr-un studiu la fel de actual, desi realizat acum mai bine de douazeci de ani. Studiu a cercetat aproximativ 900 de profesionisti in afaceri, de la 25 la 63 de ani, dintr-o serie de industrii si a explorat relatia dintre viata profesionala si viata de familie. Scopul a fost descrierea modului in care cele doua aspecte ale vietii se completeaza si in ce proportii. Rezultatele au ajutat la observarea modului in care copiii sunt afectati de faptul ca parintii lor sunt distrati digital – termen cunoscut sub denumirea de technoference. Daca acum douazeci de ani vorbeam despre petrecerea timpului in fata televizorului, acum laptopul si telefonul mobil permanent conectat la internet mentin acest technoference.
Una dintre cele mai importante concluzii a studiului este ca indiferent de programul de lucru al parintilor, fie full-time sau part-time, focusul este pe prezenta fizica acasa cu familia. Conform studiului, atat mamele cat si tatii au constantat ca sanatatea emotionala a copiilor era mai mare cand acestia considerau ca familia trebuie sa fie pe primul lor, indiferent de programul de la lucru. De asemenea, copiii au avut rezultate mai bune cand parintii isi considerau locul de munca o sursa de provocari, creativitate si bucurie, fara a tine cont de timpul petrecut la serviciu. Practic, satisfactia locului de munca aducea si acasa o stabilitate emotionala mai mare a intregii familii.
Tot acest studiu aduce informatii despre cum este influentat un copil de implicarea tatalui – interferenta cognitiva a lui cu privire la munca si la viata de familie. Disponibilitatea psihica a tatalului, precum si prezenta sa, este strans legata de problemele emotionale si comportamentale ale copilului. În ceea ce privește mama, o functie de autoritate la locul de munca si un comportament discret au fost asociate cu copii sanatosi mental. Astfel, copiii beneficiaza daca mamele lor au control asupra a ceea ce se intampla. Mai mult, mamele care petrec si timp pentru ele – relaxare si ingrijire de sine, au fost asociate cu rezultate pozitive pentru copii.
Concluzia studiului este cat se poate de pozitiva: vietile adultilor sunt sub controlul lor si ei pot schimba lucrurile daca isi doresc o calitate mai ridicata a vietii din toate punctele de vedere. Prezenta fizica si activa in viata copilului aduce doar beneficii si regleaza armonios ciclul de work-life-balance.
Daca ai intrebari, discuta cu un adult de incredere sau suna la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro