În funcție de situația în care sunt utilizate, culorile pot da naștere la efecte pozitive, sau negative. A fi supus unor stimuli excesivi poate provoca modificări ale modului de respirație, pulsului, tensiunii arteriale și tensiunii musculare. Pe de altă parte, prea puțini stimuli pot duce la anxietate, insomnie, reacție emoțională excesivă, pierderea concentrării și nervozitate.
Roșul este cea mai dominantă culoare și reprezintă un stimul puternic. Roșul atrage toată atenția și distorsionează efectul altor culori. Datorită efectului său puternic și cald, roșul ar putea fi folosit ca accent în camerele pentru copii zugrăvite în bej, albastru și maro. Copiii se pot simți tensionați și agresivi în camerele vopsite în roșu intens.
Galbenul este cea mai veselă culoare de pe scala de culori. Reprezintă înțelepciunea și bunătatea…radiază căldură, bucurie, entuziasm, distracție și inspirație. În mod simbolic, galbenul reprezintă iluminarea mentală și spirituală, lumina zilei și comunicarea. Datorită faptului că influențează memoria, motivația și atenția, este potrivit pentru utilizare în camera copiilor. Cu toate acestea, utilizarea sa intensă poate provoca tensiune și furie. Studiile efectuate arată că utilizarea intensă a galbenului ar putea determina bebelușii să plângă mai mult.
Albastru. Din punct de vedere psihologic, natura rece și reconfortantă a albastrului este opusul polar al căldurii și al entuziasmului roșu. Spre deosebire de roșu, albastrul reduce temperatura corpului, tensiunea arterială și pulsul. Albastrul evocă sentimente de mulțumire, spațiu și confort datorită faptului că este și culoarea cerului și a oceanului. Pe măsură ce nuanța de albastru se apropie de negru cu adăugarea de negru, aceasta poate deveni depresivă și melancolică. Albastrul este o culoare recomandată pe scară largă pentru utilizarea în camera copiilor. De asemenea, poate fi utilizat pentru copiii hiperactivi datorită efectului său calmant.
Verdele, reprezintă psihologic sănătatea și are un efect calmant asupra sistemului nervos. Verdele amintește de pace, calm și liniște. Datorită faptului că obiectivul ochiului se concentrează pe verde pe retină, verdele este cea mai relaxantă culoare. Simbolul verde reprezintă puterea naturii și a vieții și, ca atare, este considerat a fi cea mai naturală, relaxantă, liniștitoare și echilibrată culoare. Verdele poate fi utilizat cu ușurință în creșe și în camere pentru copii și adolescenți. Când verdele este folosit cu mai multe nuanțe de galben, clarifică mintea și, prin urmare, poate fi folosit în camerele adolescenților pentru a favoriza succesul la școală.
Portocaliul reprezintă fericirea, sociabilitatea, o natură extrovertită…radiază căldură, crește pofta de mâncare și te ajută să te trezești devreme dimineața. Este ideal pentru a fi utilizat în camerele copiilor introvertiți, cu probleme de socializare. Portocaliul reprezintă fizic încrederea în sine, independența și într-o anumită măsură competiția. Dacă există o cameră de recreere separată în casa dvs. și copilul dvs. petrece timp acolo cu prietenii săi, puteți folosi cu ușurință nuanțe de portocaliu în această cameră.
Violetul stimulează partea creierului legată de creativitate. În același timp, are un efect calmant. Violetul poate fi utilizat cu ușurință în camerele copiilor preșcolari care sunt de obicei implicați în activități creative, precum și în camerele pentru adolescenți, în scopul de a contribui la abilitățile lor academice.
Rozul, care este un amestec de roșu și alb, ne influențează fizic într-un mod pozitiv…este relaxant și cald. Rozul este, de asemenea, psihologic o culoare puternică. Reprezintă continuitatea ființelor vii, precum și feminitatea. Are un efect profund calmant, însă prea mult roz ar putea fi obositor și apăsător. Nu este potrivit să folosiți prea mult roz în camerele copiilor timizi și introvertiți, deoarece aceasta nu este o culoare energică. Rozul cu nuanțe de roșu poate fi utilizat în camerele copiilor activi și energici…evocă sentimente de căldură și pace.
Maro. Este o culoare asociată naturii și universului, este intens, fiabil, cald și pozitiv. Spre deosebire de negru, este considerat de încredere și de susținere de către mulți oameni. Poate fi utilizat în mod specific în camerele adolescenților. Datorită faptului că este o culoare pământie influențată de energia roșu și galben și de gravitatea negrului, s-ar putea dovedi utilă în dezvoltarea sentimentelor de responsabilitate și protecție la adolescenți.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.