Efectele culorilor asupra copiilor – partea I

Categorie PARINTI|Relatia cu copilul
|

Culorile afectează funcțiile corporale, mintea și emoțiile. Studiile efectuate demonstrează în mod clar beneficiile culorilor în ceea ce privește dezvoltarea creierului, creativitatea, productivitatea și învățarea.

Efectele culorii asupra ființelor umane pot fi variate – unele pot produce o stare de calm, inspirație, sau din contră tensiune și anxietate. Aceste efecte pot fi observate mai clar în cazul copiilor, întrucât aceștia sunt mai sensibili la culori. Din acest motiv, este destul de important să alegeți culori potrivite pentru copii.

De exemplu, când culoarea roșie predomină în jurul unui copil hiperactiv, acesta poate fi stimulat și mai mult. Astfel, ar fi mai potrivit să folosiți albastru, verde și violet în preajma copiilor energici și neliniștiți.

De asemenea, este necesar să acordați atenție amenajării camerelor pentru copii…camera unui copil trebuie să fie atractivă și distractivă, cu elemente care să contribuie la educația sa și la dezvoltarea creierului său. În alegerea culorii pereților pentru camerele lor, trebuie să ne străduim să protejăm vederea copiilor, să le oferim un mediu adecvat de studiu, să le protejăm sănătatea fizică și mentală și să creăm un mediu propice unui somn confortabil.

Pe lângă faptul că ne afectează starea de spirit, emoțiile și acțiunile, culoarea afectează și ambianța unui spațiu, precum și cât de mare sau mic, rece sau cald este perceput. Culorile sunt instrumentul cel mai frecvent utilizat de copii pentru a-și exprima emoțiile și gândurile. Deși preferințele copiilor sugerează elemente comune pe grupe de vârstă, alegerile lor de culoare pot diferi în funcție de starea lor de spirit, de modul în care se exprimă și de sentimentele lor.

Conexiunile neuronale nu sunt complete la un copil cu vârsta de 5 – 6 ani…întrucât nu pot citi și scrie la această vârstă, ei se bazează mai mult pe materialul vizual pentru a stabili comunicarea. Astfel, culoarea este un instrument important de exprimare pentru ei.

De asemenea, vederea începe să se dezvolte după a 6-a lună la bebeluși și dezvoltarea continuă până la vârsta de 10 ani. Vederea este unul dintre cele mai importante simțuri care ne leagă de lume.

Mai ales la copiii din grupa de vârstă 6-7 ani, care au început deja școala, dar nu sunt încă capabili să își folosească abilitățile de citire și scriere pe deplin în comunicare, culoarea se dovedește a fi o sursă foarte importantă de informații externe.

Culoarea este o componentă importantă a proiectării spațiilor educaționale ale copiilor. Copiii își manifestă întregul potențial și învață în spații în care li se oferă mijloacele și oportunitatea de a învăța.

Studiile de cercetare demonstrează rolul important jucat de factorii de mediu în dezvoltarea nivelurilor de succes și productivitate, reducând rata de eroare și inducând un comportament pozitiv.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.