Efectele expunerii la prea mult internet

Categorie PARINTI|Siguranta
|

Știm deja că este din ce în ce mai grea o negociere între părinți și copii, mai ales cei adolescenți, în ceea ce privește timpul petrecut pe internet, cu precădere când este vorba de folosirea telefonului. Din păcate, nici lumea în care trăim nu ne ajută foarte mult pentru că oriunde mergi poți vedea o mulțime de oameni cu ochii în ecran și cu degetele lipite de telefon.

Sunt foarte multe studii care vorbesc despre vârsta la care este bine ca un copil să înceapă să folosească mediul digital si cat timp sa petreaca în acest mediu, insa un element comun este faptul ca tinerii nu ar trebui sa foloseasca niciun fel de ecran cu o ora inainte de culcare.

Specialiștii spun că, pe termen lung, faptul că ne uităm atât de des într-un ecran ne face mult rău și efectele se văd pe termen lung. Pe de o parte, sunt probleme care apar legate de vedere, însă mai intervine și o componentă a refuzului de a face parte din realitate, lumea din telefon sau din calculator fiind mult mai interesantă pentru copii.

De asemenea, realitățile virtuale pot crea dependențe, iar mult timp în fața ecranului afectează modul în care creierul funcționează, copilul devenind mult mai deconectat.

Un alt sfat pentru părinți este legat de ”dădaca digitală”, modalitatea prin care copiii stau cuminți, doar pentru că se joacă pe telefon, tabletă sau calculator.

Toate lucrurile se pot regla dacă părinții și copilul stabilesc de comun acord niște reguli de utilizare a mediilor digitale, conform unui program prestabilit. Interzicerea folosirii internetului nu este o soluție, mai ales că în marea de informații sunt și lucruri utile, de multe ori educative, de tip  tutoriale, documentare, jocuri de cultură generală.

O atenție deosebită trebuie acordată și rețelelor sociale deoarece petrecerea unui timp îndelungat în mediul virtual poate expune copiii și adolescenții la riscuri precum exploatarea sexuală, șantajul online și chiar grooming-ul, adică ademenirea de către un adult a unui copil, pentru a fi supus abuzurilor sexuale.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.