Expunerea copiilor la violență domestică – partea a II-a. Cum ajutăm copilul să gestioneze situația

Categorie PARINTI|Relatia cu copilul
|

Dacă vă confruntați cu o situație de violență domestică și vă întrebați cum puteți sprijini copilul, vă prezentăm câteva îndrumări. Iată cum îi puteți ajuta:

Ajutându-i să se simtă în siguranță. Copiii care sunt martori sau experimentează violența în familie trebuie să se simtă în siguranță. Discutați cu copilul dumneavoastră despre importanța relațiilor sănătoase.

Vorbind cu ei despre temerile lor. Asigurați-i că nu este vina lor și nici a dumneavoastră. Încercați să aflați care sunt temerile lor, ce i-ar ajuta să se simtă în siguranță, ce își doresc să se întâmple.

Vorbind cu ei despre relații sănătoase. Ajutați-i să învețe din experiența abuzivă vorbind despre ceea ce sunt și nu sunt relațiile sănătoase. Acest lucru îi va ajuta să știe ce este sănătos atunci când încep relații romantice proprii.

    Vorbind cu ei despre limite. Anunțați copilul că nimeni nu are dreptul să îi atingă sau să-l facă să se simtă inconfortabil, inclusiv membrii familiei, profesorii, antrenorii sau alte persoane cu autoritate. De asemenea, explică-i copilului dumneavoastră că nu are dreptul să atingă corpul altei persoane și, dacă cineva îi spune să se oprească, ar trebui să o facă imediat.

Ajutându-i să găsească un sistem de asistență fiabil. În plus față de un părinte, acesta poate fi un consilier școlar, un terapeut sau un alt adult de încredere care poate oferi sprijin continuu.

    Apelând la ajutor profesional. Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este un tip de terapie prin vorbire care poate funcționa cel mai bine pentru copiii expuși violenței domestice. TCC este utilă în special pentru copiii care au anxietate sau alte probleme de sănătate mintală ca urmare a traumei. În timpul TCC, un terapeut va colabora cu copilul dumneavoastră pentru a transforma gândurile negative în altele mai pozitive.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda un profesionist din domeniul sănătății mintale care lucrează cu copiii care au fost expuși violenței sau abuzului. Multe adăposturi și organizații de violență domestică au, de asemenea, grupuri de sprijin pentru copii. Aceste grupuri pot ajuta copiii spunându-le că nu sunt singuri și ajutându-i să-și proceseze experiențele într-un loc sigur, fără a fi judecați.

Copiii se descurcă cel mai bine într-un mediu sigur, stabil, iubitor, indiferent dacă este cu un părinte sau doi. S-ar putea să credeți că cei mici nu vor fi afectați negativ de abuz dacă nu sunt martori direcți, dar copiii pot auzi când părinții se ceartă, sau se lovesc. De asemenea, pot simți tensiunea și frica.

Dacă decideți să părăsiți o relație abuzivă, este posibil să vă ajutați copiii să se simtă mai în siguranță și să îi faceți mai puțin susceptibili să tolereze abuzurile pe măsură ce se maturizează. Este important să nu le comunicați celor mici intențiile, întrucât acestora le este dificil să păstreze un secret față de un adult de referință.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.