Expunerea copiilor la violență domestică – partea I. Efectele expunerii

Categorie PARINTI|Relatia cu copilul
|

Mulți copii expuși la violență domestică sunt, de asemenea, victime ale abuzului fizic. Aceștia se confruntă cu un risc ridicat de a deveni violenți în relațiile lor viitoare. Dacă sunteți un părinte care se confruntă cu abuzuri din partea unui membru al familiei, poate fi dificil să știți cum să vă protejați copilul.

Copiii proveniți din familiile în care un părinte este abuzat se pot simți temători și anxioși. S-ar putea să fie mereu în gardă, întrebându-se când va avea loc următorul eveniment violent. Acest lucru îi poate determina să reacționeze în moduri diferite, în funcție de vârsta lor:

    Copiii preșcolari. Copiii mici care sunt martori la violența unui partener pot manifesta comportamente regresive, cum ar fi udarea patului, suptul degetului, plânsul facil. De asemenea, pot dezvolta tulburări ale ritmului somn-veghe, precum și semne de anxietate severă de separare.

    Copiii școlari. Copiii din această categorie de vârstă se pot simți vinovați de abuzurile din cadrul familiei. Violența și abuzul în familie afectează stima de sine a copiilor. Este posibil să nu participe la activitățile școlare sau să le scadă randamentul școlar, să aibă mai puțini prieteni decât ceilalți și să intre în probleme mai des. De asemenea, pot prezenta somatizări precum dureri de cap și dureri de stomac.

Adolescenții. Adolescenții care sunt martori la abuz pot acționa în moduri negative, cum ar fi lupta cu membrii familiei sau absenteismul școlar. De asemenea, se pot angaja în comportamente riscante, cum ar fi relații sexuale neprotejate și consumul de alcool sau droguri. Este posibil să aibă o stimă de sine scăzută și să aibă probleme în a-și face prieteni. Aceștia se pot implica în conflicte, pot deveni agresori și sunt mai predispuși să aibă probleme cu legea. Acest tip de comportament este mai frecvent la băieții adolescenți care sunt abuzați în copilărie decât la fetele adolescente. Fetele sunt mai predispuse decât băieții la dezvoltarea depresiei.

Copiii care sunt martori sau sunt victime ale violenței domestice prezintă un risc mai mare în dezvoltarea unor probleme de probleme de sănătate ca adulți. Acestea pot include condiții de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea, sau alte boli precum diabetul, obezitatea, probleme cardiace.

Fiecare copil răspunde diferit la abuz și traume. Unii copii sunt mai rezistenți, iar alții sunt mai sensibili. Cât de mult reușește un copil să se recupereze după abuz sau traume depinde de mai multe lucruri, inclusiv de a avea:

  • Un sistem de suport bun și relații pozitive cu adulți de încredere
  • Stimă de sine crescută
  • Relații de prietenie sănătoase

Deși, probabil, copiii nu vor uita niciodată ceea ce au văzut sau au experimentat în timpul abuzului, pot învăța modalități sănătoase de a face față emoțiilor și amintirilor lor pe măsură ce se maturizează. Cu cât un copil primește mai repede ajutor, cu atât sunt mai mari șansele de a deveni un adult sănătos din punct de vedere mental și fizic.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.