Familia trebuie sa reprezinte acel spatiu in care sa ne simtim bine, valorizati, respectati, pretuiti, in siguranta atat din punct de vedere emotional, cat si fizic. De asemenea, in familie trebuie sa existe respect fata de intimitatea si limitele fiecarui membru, sa nu fie criticat sau pedepsit atunci cand isi exprima emotiile.
Atunci cand in familie predomina premisele unei convietuiri sanatoase si a unei dezvoltari armonioase, in care partenerii isi comunica nevoile, dorintele, sentimentele, emotiile, unde dau dovada de responsabiliate si asumare, vorbim de familia functionala. In cadrul unei astfel de familii copilul este iubit, respectat si pretuit pentru ceea ce este el, este incurajat sa-si dezvolte autonomia si independenta, sa gandeasca cu mintea lui proprie.
La polul opus se afla familia disfunctionala, care neaga problemele, sau le creeaza acolo unde nu exista. Intr-o astfel de familie comunicarea este slaba sau nu exista, iar atmosfera este una de nesiguranta si teama, parintii pot fi rigizi si inflexibili, sau indiferenti la nevoile copilului, nepasatori. In cadrul acestui tip de familie putem intalni mai multe forme de abuz, dar si lipsa suportului emotional, a empatiei.
Copilul crescut intr-un mediu toxic adesea il perpetueaza la varsta adulta astfel, fie devine el insusi abuzator, fie ramane in rolul de victima si se implica in relatii care il pun in continuare in aceasta postura.
Mai jos sunt inserate cateva trasaturi specifice celor doua tipuri de familii:
Familia functionala:
- Acceptarea – este in regula ca uneori sa nu detinem control asupra emotiilor, comportamentului sau a gandurilor noastre.
- Imperfectiunile – este normal sa gresim, sa nu avem dreptate si sa avem defecte.
- Vinovatia – este in regula sa abordam problemele fara a stabili vinovatul pentru ele.
- Comunicarea – vorbim sincer despre orice subiect.
- Problemele – acestea sunt abordate, recunoscute si rezolvate.
- Conflictele – cel mai bine este sa vorbim si sa solutionam conflictele.
Familia disfunctionala:
- Controlul – intotdeauna trebuie sa ne controlam emotiile, comportamentul si gandurile.
- Perfectionism – trebuie sa am intotdeauna dreptate.
- Comunicarea – este slaba, superficiala, ceea ce genereaza o serie de conflicte in familie.
- Problemele – in familia noastra nu exista probleme.
- Conflictele – cel mai bine este sa evitam conflictele ca sa nu avem discutii dificile.
- Increderea – nu trebuie sa ai incredere in nimeni, asa nu vei fi dezamagit.
Familia influenteaza formarea conceptiilor despre viata, a normelor morale si sociale ale copilului, fiind suportul principal al formarii personalitatii acestuia. Asadar, sa le oferim copiilor un mediu familial functional, in cadrul caruia acestia sa se dezvolte si sa isi atinga potentialul maxim!
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.